Australiju pogodili jaki cikloni

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. veljače 2015. - 12:47
Autor: 

Snažni vjetrovi koji su pogodili Australiju čupali su drveće iz korijena, srušeni su dalekovodi, mnogi putovi su neprohodni, veliki broj zgrada i kuća je teško oštećeno, dok je na tisuće ljudi ostalo bez struje. Ciklon Marsija, koji je dostigao petu kategoriju, pogodio je obalu Kvinslenda sinoć oko 22 sati po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati pošto je ciklon Lam pogodio nešto sjeverniju oblast.

Ciklon Lam je izazvao veliku štetu u blizini ostrva Elho, oko 500 kilometara istočno od glavnog grada Severne teritorije, Darvina. Povrijeđenih nije bilo, a oluja je kasnije oslabila do druge kategorije. Posljednja meteorološka izvješća govore da će se Marsija kretati prema jugu i postepeno oslabiti.

Destruktivni vjetrovi, prema procjenama meteorologa, zahvatit će distrikte Kaprikornija i Burnet. Lokalno stanovništvo se priprema za evakuaciju, a izdato je i upozorenje na poplave. Zbog snažnih vjetrova je u Livingstonu i Jepunu bez struje ostalo 33.000 domaćinstava, a 20.000 u Rokhamptonu, dok je zatvoreno oko 170 škola i vrtića. Australija je česta meta velikih ciklona, a 2013. godine oluja Osvald odnijela je četiri života.