Uručene nagrade najboljim mladim jedriličarima Europe u olimpijskim klasama

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 17. lipnja 2021. - 10:49
Autor: 

U akvatoriju zaljeva Trašte jučer je završeno Otvoreno prvenstvo Europe u olimpijskim klasama do 21 godine, najveće natjecanje u povijesti  crnogorskog jedrenja, koje je okupilo 128 jedriličara iz 29 zemalja Europe i svijeta.  Najboljim mladim jedriličarima Europe sinoć su uručene nagrade na ceremoniji upriličenoj u amfiteatru naselja Luštica Bay.

Predsjednik Općine  Tivat Željko Komnenović istakao je da je Tivat ovih dana bio epicentar Europske sportske scene, na čemu se zahvalio Delfinu, ali i svima koji su pomogli da se Tivat pokaže dostojnim da iznese ovako kompleksnu organizaciju.

„Iskrene čestitke upućujem organizatorima takmičenja i nagrađenim jedriličarima. Čestitam takmičarima na sportskom duhu i velikom radu, jer da ih ne krase ove vrline ne bi bili tu gdje jesu”, kazao je on.

Kako je naglasio, Tivat je s jedriličarskim klubom Delfin navikao na medalje i pehare, pa sve uspjehe jedriličara doživljava kao svoje.

Komnenović je kazao da su organizatori prvenstva dali nemjerljiv doprinos pozicioniranju Tivta kao grada jedrenja, što nije značajno samo u sportskom, nego i u kontekstu razvoja turizma i promocije principa održivog razvoja.

“Sa druge strane, Tivćani su još jednom pokazali da su na zadatku. Mnoštvo je privrednih i drugih subjekata koji su spremni da podrže ovakve i slične manifestacije. Nadam se da će nam i u narednom periodu biti povjereni ovakvi zadaci”, rekao je Komnenović

Predsjednik Općine Tivat na kraju je istakao da smo svi na istom  zadatku, kome treba da se posvetimo ako želimo bolji svijet, a to je stalna i uporna popularizacija sporta među djecom i mladima, što Delfin dosljedno čini već punih sedam decenija.

Direktor destinacije Luštica bay Mark de Ruijter zahvalio je Europskoj ILCA Federaciji, jedriličarskom klubu Delfin, svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja  i istakao želju da ponovo dođemo u situaciju da ugostimo europske i svjetske jedriličarske smotre.

On se osvrnuo i na vremenske uvjete koji su bili izazovni- jedan dan sa fantastičnim vjetrom, drugi dan u borbi sa vjetrom. Izrazio je uvjerenje da se jedriličari vraćaju u svoje zemlje puni dojmova, da će zapamtiti ovo regatno polje i rado mu se vraćati.

Žan Luk Mišon, predsjednik Europske ILCA Federacije, osvrnuo se na situaciju sa kovid pandemijom zbog koje je i sami događaj više puta odlagan.

“Za EurILCA je bio izazov doći u Crnu Goru, iako je ovo mala zemlja,” rekao je Mišon.

Mišon je skrenuo je pažnju na veliki broj djece koja su kao volonteri sudjelovali  u ovom natjecanju i izrazio  nadu da će smotra koja je za nama inspirirati još djece da se bave jedrenjem, što je najvažniji od svih ciljeva na kojima radi europska jedriličarska zajednica. Siguran je da će sudionici natjecanja zapamtiti predivan ambijent zaljeva Trašte i željeti da ponovo zajedre ovdje.

Frano Tripović, predsjednik jedriličarskog kluba Delfin, pozdravio je jedriličare podsjećajući ih da su na velikom zadatku očuvanja mora.

“U godini jubileja kluba ovo je veliki događaj za nas. U uvali Trašte imamo okeanske uslove, što svakako jeste nova šansa za klub. Vrata Delfina su otvorena, pozivam jedriličare da i dalje sarađuju sa našim klubom,” kazao je on.

Potpredsjednik EURILCA, Zlatko Jakelić uručio je nagrade od 10 do četvrtog mjesta za kategoriju ILCA 6 Open European Trophy and European Championship. Medalje od trećeg do prvog mjesta najboljim mladim jedriličarkama Europe uručio je Žan Luk Mišon.

Menadžerica korporativnih komunikacija kompanije Luštica Development, Maša Radulović dodijelila je plakete EurILCA jedriličarima koji su se pozicionirali od 10 do četvrtog mjesta u kategoriji ILCA 7 ispod 19 godina, dok je zlatnu, srebrnu i brončanu medalju za ovu kategoriju uručio Mark de Ruijter.

Plakete od desetog do trećeg mjesta u ukupnom plasmanu u kategoriji jedriličara uručila je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Tivat, Borka Mršulja, dok je medalje najboljim natjecateljima u ovoj kategoriji dodijelio gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine, na koje su stigli čak i natjecatelji  iz Perua, Guatamale, Kajmanskih otoka i Egipta, završeno je zabavom za pobjednike i spektakularnim vatrometom s lukobrana marine Luštica Bay.