Pobjednici Davis Cupa dočekani na središnjem zagrebačkom trgu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. studenog 2018. - 9:26
Autor: 

Svega nekoliko mjeseci nakon nezaboravnog dočeka 'Vatrenih' nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na središnjem zagrebačkom trgu je održan i doček hrvatskoj teniskoj reprezentaciji koja je drugi put u povijesti postala pobjednik Davis Cupa.

Hrvatski tenisači osvojili su najstarije sportsko momčadsko natjecanje nakon što su proteklog vikenda u Lilleu pobijedili Francusku sa 3-1.

Bila je to povijesna pobjeda hrvatskih tenisača jer se nakon 118 godina gasi ovaj format Davis Cupa, a od iduće godine bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog. Tako će zauvijek ostati upisano kako su Amerikanci prvi pobjednici Davis Cupa 1900. godine, a hrvatski tenisači posljednji 2018.

Prije 13 godina Hrvatskoj su Davis Cup donijeli Mario Ančić Ivan Ljubičić, a vodio ih je legendarni Nikola Pilić. Tada smo u Bratislavi srušili Slovačku. Ovoga puta reprezentaciju su predvodili Marin Čilić i Borna Ćorić uz izbornika Željka Krajana. No, moramo spomenuti i ostatak reprezentacije Ivana DodigaMatu Pavića Franka Škugora, ali i Viktora Galovića Nikolu Mektić koji su dali svoj obol.

Hrvatska reprezentacija je stigla u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman letom iz Pariza u 14.30 sati, ali ne na novi, već na stari terminal. Dočekao ih je vatrogasni vodeni top, mažoretkinje i crveni tepih, a prvi su iz zrakoplova izašli izbornik Krajan, predsjednica HTS-a Nikolina Babić te Čilić noseći hrvatsku zastavu i mali pokal pobjednika Davis Cupa.

Hrvatska reprezentacija je odmah posebnim autobusom krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje je održana središnja proslava. 

Slavlje svjetskih prvaka počelo je još jučer na stadionu Pierre-Mauroy, a potom se nastavilo u društvenom domu Le Centre social Albert Jacquard, u kojemu su ih ugostili predstavnici hrvatske udruge Lille. Slavlje je trajalo sve do jutra, fešta se nastavila u zrakoplovu, pjevalo se i u autobusu, a vrhunac je bio na glavnom zagrebačkom trgu na kojem se okupilo nekoliko tisuća oduševljenih navijača. Čak se i vrijeme smilovalo. Naime, u Zagrebu je protekla dva dana padala kiša, a prestala je baš na vrijeme kako ne bi pokvarila proslavu svjetskih teniskih prvaka.

Pjesmom "Igraj moja Hrvatska" tenisače su dočekali Zaprešić boysi, a potom su hrvatski reprezentativci jedan po jedan dolazili su na pozornicu, a s najviše ovacija popraćen je dolazak prvog hrvatskog reketa Marina Čilića.