Najbolji sportaši Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 20. prosinca 2019. - 8:52
Autor: 

Atletičarka Sandra Perković i gimnastičar Tin Srbić proglašeni su za najbolje sportaše Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), dok su po sedmi puta zaredom veslači Martin i Valent Sinković proglašeni za najbolju posadu, par ili štafetu.

Perković je titulu najbolje sportašice Hrvatske ponijela po rekordni osmi puta zaredom, dok je svjetski i europski doprvak na preči Srbić drugi puta laureat izbora HOO-a. 

"U zadnje vrijeme mi baš ne ide, ali slijede Olimpijske igre u Tokiju. U Riju smo napravili čudo, imali smo deset medalja, a ja mislim da u Tokiju hrvatski sportaši mogu osvojiti i više. Počela sam sa pripremama jače nego prošlih godina, a nakon Londona i Rija ima tajne želje koje želim ispuniti u Tokiju. Samo da bude zdravlja", kazala je Perković, koja je ove godine osvojila broncu u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u Dohi.  

Gimnastičar Tin Srbić je drugi puta postao najbolji hrvatski sportaš, a najavio je da s pravom konkurira za odličje u Tokiju sljedeće godine. Srbić je osvojio naslov svjetskog doprvaka na preči u njemačkom Stuttgartu, a ranije je Tin na Europskom prvenstvu u Szczecinu također uzeo srebrnu medalju.

"Prije dvije godine sam bio svjetski prvak i po prvi puta laureat HOO-a i sve je bilo onako iznenada, a sada sam svjesniji svojih velikih rezultata. Sanjam nastup u Tokiju i jedva ga čekam", kratko je prokomentirao Srbić. 

Braća Valent i Martin Sinković su i u 2019. godini dominirali dvojcem bez kormilara, postavši u švicarskom Luzernu u lipnju europski prvaci, a tri mjeseca kasnije u austrijskom Linzu osvojili su naslov svjetskih prvaka. Ponijeli su i naslov najbolje muške posade po izboru Međunarodnog veslačkog saveza u 2019. godini. 

"Treniramo, nema ozljeda i spremni smo za Tokio, a osjećamo se spremni i za Olimpijske igre u Parizu za pet godina. I trener Bralić nam je nedavno ugradio novi kuk pa će i on biti spreman za Pariz. Prijelaz u novu disciplinu se pokazao odličnim i namjeravamo uzeti zlato u Tokiju", kazao je Martin Sinković. 

Uspjeh braće Sinković upotpunio je njihov trener Nikola Bralić, koji je po četvrti puta ponio titulu najboljega hrvatskoga trenera. 

"Nastojat ćemo zadržati nivo koji smo imali dosad i u sljedećoj godini. Dakle, ostajemo najbolji", kratko je prokomentirao Bralić. 

Najuspješnija momčad u 2019. godini je hrvatska vaterpolska reprezentacija koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangjuu, dok je najbolja ženska ekipa hrvatska kuglačka reprezentacija, koje su se okitile naslovom svjetskih prvakinja na prvenstvu u Češkoj. 

Nagrada za najboljega sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu pripala je Luki Modriću, a nagradu je primio njegov otac Stipe.  

Tradicionalne nagrade HOO-a za životno djelo "Matija Ljubek" pripale su Vinku Dobriću, Teniskom klubu Osijek, Hrvatskom veslačkom savezu, Rukometnom klubu Lokomotiva Zagreb i Košarkaškom klubu DOŠK-a iz Drniša. 

Posebna nagrada HOO-a za fair play otišla je Valentini Pereglin, članici hrvatske reprezentacije u samostrelu, dok je posebno priznanje za promicanje sporta pripalo Sportskoj televiziji (SPTV).     

Do 10. prosinca ove godine hrvatski sportaši i sportašice nastupili su na 138 svjetskih prvenstava, 185 europskih prvenstava, 111 svjetskih te 59 europskih kupova.Na spomenutim međunarodnim natjecanjima osvojeno je ukupno 384 medalje, od kojih 119 zlatnih, 101 srebrnu i 164 brončane.

"Ova je godina bila izrazito uspješna, a slijedi nam uzbudljiva sportska 2020., olimpijska godina s Igrama u Tokiju, godina europskih prvenstava u rukometu, vaterpolu i nogometu, godina Davis Cupa. Iduće godine bit će čak 1060 nastupa hrvatskih sportaša na međunarodnoj sceni, što je doista iznimno velik broj. Hrvatska je sportska velesila, do današnjeg dana imamo 125 sportaša u olimpijskom programu i zasigurno ćemo u Tokio po nove uspjehe ići s puno naših sportaša", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.   

Na svečanosti u zagrebačkome hotelu Westin nazočili su brojni uglednici iz sportskog i društvenog života Hrvatske, kao i japanska veleposlanica u RH Misako Kaji. 

(Hina)