Ivan Horvat u finalu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. kolovoza 2015. - 9:19
Autor: 

Svjetsko prvenstvo u Pekingu nije moglo ljepše započeti za hrvatsku atletiku. Ivan Horvat postao je prvi hrvatski skakač s motkom koji će nastupiti u nadmetanju za medalje, a finale je izborio postavivši novi hrvatski rekord - 5,70 metara. Iz utrobe Ptičjeg gnijezda vinuo se i preko olimpijske norme.

- Ne mogu reći da sam briljirao, ali sam presretan. Briljantno bi bilo i da sam 5,70 preskočio iz prvog pokušaja. Već dugo sam tu visinu imao u nogama, samo mi je trebalo da realiziram takav skok, rekao je mladi Osječanin koji je prije tri godine osvojio srebro na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

U Pekingu je iz prvog pokušaja letio preko letvice na visini od 5,40, 5,55 i 5,65 metara. No, za finale je trebalo preletjeti i 5,70, pet centimetara više od Horvatova i hrvatskog rekorda. Uspjelo mu je iz trećeg zaleta.

- Rekao bih, na žalost iz trećeg pokušaja. Koljena su me boljela, umor me uhvatio, ali nekako sam izvukao još to malo snage koliko mi je trebalo da bih preskočio 5,70.

Finalno nadmetanje 16 najboljih skakača s motkom na svijetu je u ponedjeljak u 13 sati i 5 minuta. Bit će to dugačka večer u Ptičjem gnijezdu.

- Jedva čekam svoje prvo seniorsko finale. Doputovao sam u Kinu očekujući da ću izboriti finale i valjda zbog toga nisam iznenađen ni emocionalno ispražnjen. Emocije ću otpustiti nakon što završim finale, rekao je Slavonac koji je prije šest dana proslavio 22. rođendan te će u finalu skoka s motkom biti treći najmlađi natjecatelj.

- Osjećam da u meni ima još pet centimetara. Jedan cilj sam odradio, ušao u finale, sada bih volio da u ponedjeljak stave letvicu na 5,75; toliko još mogu preskočiti. Nadam se da je neće postaviti na 5,79 ili na sličnu visinu.

Rezultat iz kvalifikacija, 5,70, ima i dodatnu vrijednost jer se radi o olimpijskoj normi. S tim rezultatom Ivan Horvat je izborio pravo nastupa u Rio de Janeiru sljedećeg ljeta.

- Presretan sam što ću ići na svoje druge olimpijske igre. Isplatio nam se naporni rad s trenerom, cijelom ekipom i mentalnom trenericom Anom Kocmut - rekao je još Horvat.