Igor Les i Ilija Marković na regati u Španjolskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 31. ožujka 2018. - 9:32
Autor: 

Na regati za olimpijske klase, 49. Trofej Princeza Sofia Iberostar, jednoj od ukupno pet iz serije kupa šampiona EUROSAF, natjecat će se najviše jedriličara ikada - 1.156 jedriličara, ukupno 840 brodova koji predstavljaju preko 60 zemalja, u zaljevu Palme, Španjolska, od 30. ožujka do 7. travnja u deset olimpijskih klasa. Među njima i naši jedriličari iz JK Delfin Igor Les i Ilija Marković, obojica u klasi Laser Standard.

Igor i Ilija su jučer stigli u Palma de Majorku, nakon 40 sati puta. Prvi natjecateljski dan predviđen je za ponedjeljak, 2. travnja. Na programu je šest natjecateljskih dana i jedanaest regata.

Više od 400 jedriličara je u  Palmi već od početka mjeseca gdje su se spremali za sudjelovanje na ovoj prestižnoj regati, a mnogi su ovdje proveli duge zimske pripreme. Među  64 zastupljenih zemalja, četiri od njih, Španjolska, Velika Britanija, Rusija i Sjedinjene Države će imati najmanje jedan tim u svakoj od deset olimpijskih klasa.  Španjolska  ima najveću flotu od 87 brodova, a slijede Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija. Među sudionicima timova su i sedamnaest osvajača olimpijske medalje iz Ria 2016 i osam nositelja titule svjetskih šampiona 2017.

Regata se od prvog izdanja održava uz potporu kraljevske obitelji, a Nj.V. kraljica Sofija uvijek ukaže čast prisustva na dodijeli nagrada, u kojoj i sama sudjeluje. Regatu organizira Club Nautic Arenal, Klub Maritimo San Antonio de la Plaia, Real Club Nautico de Palma i Španjolski i Balerski jedriličarski savez. Pored Vlade Balearskih otoka,  Turističke organizacije Baleara i Grada Palme,  organizaciju podržava hotelska grupa Iberostar.  prije 49 godina ova regata je bila skoro amaterska, da bi do danas izrasla u izuzetno važan, visoko profesionalni događaj koji je referenca za regate.