Dukić i Marković uspjeli izboriti plasman u zlatnu finalnu grupu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. svibnja 2022. - 13:15
Autor: 

Milivoj Dukić i Ilija Marković, pod sigurnom rukom selektora Ilka Klakora, napravili su veliki uspjeh na Svjetskom prvenstvu u jedrenju koje se održava u Meksiku. U konkurenciji 126 najboljih jedriličara na planeti, Dukić i Marković uspjeli su izboriti plasman u zlatnu finalnu grupu u olimpijskoj klasi ILCA7.

Podsjetimo, pred početak Svjetskog prvenstva jedriličari iz Crne Gore imali su razloga za ponos i zadovoljstvo, jer su u prethodnom periodu pružili odlične rezultate te osigurali mjesto za dva sudionika  planetarne smotre. Dukić i Marković opravdali su očekivanja, još jednom su pokazali i potvrdili da su  za velika djela.

Milivoj Dukić, koji je tri puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, prva dva dana kvalifikacija jedrio je sigurno (21., 10., 12., 19.). Zadnji dan je bio sjajan na pretposljednjoj regati, u cilj je stigao  14. Posljednju regatu kvalifikacija imao je problema, zauzeo je 41. mjesto, ali  taj rezultat se po pravilima bodovanja briše. Milivoj je trenutno na 32. mjestu, pa sada može rasterećeno nastaviti borbu za što bolji rezultat tijekom tri finalna dana koja slijede.

Mladi i izuzetno talentirani Ilija Marković, koji je nedavno zauzeo 10. mjesto na Europskom prvenstvu u jedrenju do 21 godine, iako mu je bilo žao medalje, koju bi osvojio da nije bilo previše penala, potvrdio je svoj ogroman potencijal.

Nakon prvog dana (34.., 43) Marković je bio 78., dan kasnije (37., 20.) uspio je napredovati za osam mjesta, a sedam ga je dijelilo od plasmana u finale. Posljednjeg dana kvalifikacija Marković je bio fenomenalan (13., 22.), došao do 59. mjesta, prošao u finale, i sada, poput Dukića, može nastaviti borbu s daleko iskusnijim rivalima, za što bolji plasman.

Finalna jedrenja trajat će tri dana, na programu je još šest regata, a našimmreprezentativcima možemo samo poželjeti dobar vjetar. Trenutačno je vodeću poziciju u rukama Francuza Jeana Baptistea Bernaza, na drugom mjestu je Eliot Hanson iz Velike Britanije, a na trećem je Jonathan Wadnai iz Mađarske.

 Fotografije: vlasništvo JLDigitalMedia