Balkansko prvenstvo u jedrenju u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. rujna 2019. - 8:16
Autor: 

Prvo veliko međunarodno natjecanje  u povijesti Crne Gore u oblasti jedrenja, 52. Balkansko prvenstvo bit će održano u Tivtu, od 6. do 11. 9. u organizaciji Općine  Tivat i Jedriličarskog kluba Delfin. Natjecanje se organizira  za olimpijsku klasu Laser i za klasu Optimist, a sudjeluju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza – Bugarska, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora, a u open dijelu će sudjelovati  jedriličari iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ukupno oko 300 sudionika. Svečana ceremonija otvaranja na gradskoj rivi Pine, kojoj će prethoditi defile svih sudionika predvođen Gradskom muzikom,  bit će upriličena u petak, 6. 9. u 19 sati. JK Delfin privodi kraju pripreme za tanatjecanje uz veliku pomoć predstavnika lokalnih javnih poduzeća,  koji su u Organizacijskom odboru, koji je formirala Općina  Tivat, na čijem čelu je predsjednik Općine dr.  Siniša Kusovac. Predsjednik natjecanja je Ilko Klakor, trener JK Delfin i selektor reprezentacije Crne Gore.

Tijekom Balkanskog prvenstva po prvi put će biti organizirano jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zaljevu, ukupno 11 regata za dvije klase u četiri natjecateljska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristit će pravo da nastupi u proširenom sastavu reprezentacije te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova.

„Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom. Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine. Poslednjih godina Crna Gora je zauzela vidno mjesto na jedriličarskoj svjetskoj mapi. Treba naglasiti da je Balkansko prvenstvo  prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je jedrenje u pitanju. Glavni pokrovitelj prvenstva je Opštine Tivat, uz podršku Ministarstva sporta, Minstarstva turizma, Turističke organizacije Tivat, CGJS i mnogih partnera i prijatelja jedrenja“ – poručuju organizatori. .