6. edicija Regate tisuću otoka u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. rujna 2018. - 10:42
Autor: 

6. Regata tisuću otoka na kursu od Rijeke do Tivta i nazad bit će održana od 20. do 30. rujna - regata koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka jedri se na kursu za koji se može reći da je najbolji za navigacijske regate koje priroda može dizajnirati.

Format regate ostaje isti kao i u prethodnim godinama: regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju, 23. rujna, iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između otoka i kanala hrvatske obale i fascinantnog zaljeva Boke kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Portu Montenegru u srijedu, 26. rujna, flota starta u četvrtak, 27. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Porto Montenegro Jahting klub sponzorira crnogorski tim koji jedri za JK Delfin, jedrilicu Stribor za čijim će kormilom biti Jeremija Kurbanović. Prije starta druge etape, zakazana je i Regata 1000 otoka + 2, u srijedu, 26. rujna, u akvatoriju Boke kotorske, sto je idealna prigoda za sve lokalne jedriličare da se natječu u domaćem akvatoriju, a internacionalnim jedriličarima, a s druge strane sjajna prezentacija zaljeva Boke kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Cuncil-a od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 cv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 cv što je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.