Vuksanović - lijepo o drugome može govoriti onaj koji živi ljepotu vlastitog svjetonazora

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. lipnja 2021. - 10:53
Autor: 

Foto: Radio Bijelo Polje

Sinoć je u Kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju, bila promocija knjige "Istorijski spisi i dokumenta kao dokaz suživota u Crnoj Gori od 1912. - 1945. godine“. O knjizi su pored autora govorili Adrijan Vuksanović, jedan od njenih recenzenata i Edin Smailović, povjesničar. Manifestacija je okupila veliki broj ljudi iz političkog, vjerskog i društvenog života. Promociji su nazočili Enis efendija Burdžović, glavni imam bjelopoljski, Ernad Suljević i Nermin Bećirović, potpredsjednici Općine Bijelo Polje, vijećnici u lokalnom parlamentu i brojni drugi.

Vuksanović je, između ostalog, kazao da Martinovićevo djelo zadire u problematiku zla, što je izazov za svaku teologiju i filozofiju, ali da se tu ne zaustavlja, već nudi odgovor kroz konkretne primjere iz prošlosti koje navodi. Tako potvrđujući poznatu istinu da se zlo ne da savladati zlom, nego dobrim. 

"Temom zla bavio se i jedan meni drag srednjovjekovni mislilac. On na pitanje - zašto postoje zli ljudi?, odgovara - da bi postali dobri ili utvrdili dobre u svome dobru. Ova knjiga utvrđuje u dobru, a one druge navodi na preispitivanje", kazao je Adrijan Vuksanović. 

On je istakao da Denis Martinović u onome što je, na našim prostorima često uzročnik sukoba i netrpeljivosti, a to su različitosti, vidi potencijal za suživot i zajedništvo, što se afirmira kroz nastojanja hrabrih i zdravo utemeljenih u vlastitoj duhovnosti. 

"Ono po čemu je još, ova knjiga neuobičajena, što se na lijep način bavi drugim i ne svodi istraživanje povijesti na kompromitirajuće i degradirajuće. Lijepo o drugome može govoriti onaj koji živi ljepotu vlastitog svjetonazora", zaključio je Vuksanović.

Povjesničar Edin Ismailović je rekao da se knjiga "bavi onim što je na Balkanu u manjini, što je rezervirano samo za produhovljene, a to je tolerancija i suživot. Denis Martinović je vjerodostojan u onome što piše".

Autor je istakao da je nadahnuće za ovo djelo pronašao u svojem rodnom gradu, Bijelom Polju, koji je pravi primjer dobrih međuvjerskih i međunacionalnih odnosa. On je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli tiskanju ovog vrijednog izdanja.