U Kotoru otvorena izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 09. listopada 2020. - 9:06
Autor: 

Međunarodna manifestacija-izložba 14 umjetnika članova HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) Istre, pod nazivom „Don't be afraid“, otvorena je sinoć u staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Pozdravnu riječ, u ime domaćina manifestacije, uputila je  Marija Sarap.

Ispred organizatora manifestacije govorio je Ljubo Radović.

“Savez Crnogoraca Hrvatske nekoliko desetaka godina organizuje kulturne manifestacije između ova dva susjedna i prijateljska naroda. U tome smo dosta prepoznati i stekli smo jedno lijepo povjerenje i s jedne i s druge strane. Da je to tako svjedoči i večerašnja izložba. Predstavljamo likovnu umjetnost Istarske županije u našoj matičnoj domovini Crnoj Gori” – kaže Radović.

Prema njegovim riječima, Republika Hrvatska je zemlja koja odvaja velika sredstva za prezentaciju kulture njenih nacionalnih manjina.

“Ministarstvo finansija Republike Hrvatske je za 2020. godinu izdvojilo 4 miliona i 800 hiljada kuna za sveukupni kulturni amaterizam u Hrvatskoj, a Vlada Republike Hrvatske je posredstvom Savjeta za nacionalne manjine, svog izvršnog tijela izdvojila 43 miliona i nekoliko stotina hiljada za kulturni amaterizam nacionalnih manjina. U Crnoj Gori od devedetih godina na lokalnom nivou nije bilo, izuzev jedne lokalne zajednice, koja nas nije prihvatila - nas i naše manifestacije, bilo da se radi o sekretarijatima za kulturu opština, kulturnim centrima, amaterskim udruženjima i slično” – navodi Radović.

On kaže i da Crna Gora od prije dvije godine takođe izdvaja značajna sredstva za kulturna dešavanja svojih iseljenika iz dijaspore.

O samoj postavci izložbe govorio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Milan Marin.

“Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre je profesionalno udruženje koje broji više od 200 članova i naši osnovni zadaci jesu promovisanje, njegovanje i afrimacija domcijalne umjetničke prakse. Domaća produkcija je temelj nacionalne kulture i samo sa snažnom umjetničkom produkcijom, sa kvalitetom mi možemo pretendovati na dio kulturnog neba Evrope i svijeta” – ocjenjuje Marin.

Prema njegovim riječima, naziv izložbe “Don’t be afraid – Nebojte se” jeste pozajmljena lingvistička paradigma iz Novog Zavjeta Jevanđelja po Mateju.

“To su riječi Isusa iz Nazareta kojim bodri svoje učenike na teškom putu koji ih čeka. Izabrali smo ovaj naslov upravo iz tog istorijskog altruizma, iz razloga zato što je umjetnost upravo takva. Ona je težnja ka najvišem dobru i ona nas vodi ka toj apsolutnoj slobodi koja negira strah i sve materijalno. Izložbena postavka djela su od 14 autora. Likovni izraz se kreće od apstrakcija do figuracije. Tehnika je raznovrsna. Najviše ima kombinovane tehnike, a teme su printovi, akvareli, akrilici, cijeli spektar umjetničkog i vizuelnog izraza” – kaže Marin, ističući da umjetnost nije realan svijet.

“To je svijet čovjeka i njegovog uma i ne podliježe kauzalnim zakonima ove planete, niti uzročno-posljedičnim pravilima prirode koja vlada na ovoj planeti i Univerzumu. Da li smo mi kao vrsta postali zajedno sa umjetnošću ili smo to možda evolucijom dobili možda nije toliko važno i teško je to odgonetnuti. Ali zapravo mislim da je najvažnije da ono što ostaje poslije nas, to je zapravo umjetnost” – zaključuje Marin.

Prisutnima se obratila generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević.

“U ovih malo više od godinu dana koliko sam u Kotoru na dužnosti generalne konzulice Republike Hrvatske, imala sam često priliku prisustvovati kulturnim događajima. Kotor je ne samo istorijski, nego i u naše vrijeme grad kulture. Često su ti događaji, kao i današnji, imali značaj, odnosno karakter da povezuju crnogorsku i hrvatsku kulturu, samim tim Hvatsku i Crnu Goru, te hrvatski i crnogorski narod. Naše su istorijske veze duge i mnogostrane, a posebno kulturne. One se prepoznaju, prije svega, po ljudima koji su nas povezivali i koji nas danas povezuju u svemu što nam je zajedničko i blisko. Ova izložba priređena je i otvara se u duhu kao izraz saradnje udruženja iz Hrvatske i Crne Gore. Ovaj događaj, osim umjetničke dimenzije, ima i svoju širu poruku. Nebojmo se susreta nego se ka otvorimo svemu onome što je pozitivno u humano” - poručuje Lončarević.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

“Ne smijemo zaboraviti da kultura spaja i da kultura daje bolje vidike u odnosu na one koje imamo. Sam naziv izložbe povezao bih i sa još jednim modernijim trenutkom. Ima jedna izuzetno popularna muzička od Eminema iz 2010. godine koja je dobila sve nagrade u svijetu muzike. Nemoj da se plašimo, nemoj da se zaplašimo, nemoj da se bojimo  trenutka, izazova koji živimo, iz razloga što će i ovaj trenutak i izazov koji živimo vrlo brzo proći. Najsnažnija veze među narodima kreiraju se preuzimanjem i miješanjem kultura kroz istoriju, a ova izložba večeras je još jedno zbližavanje kulture Hrvatske i Crne Gore, Istre i Kotora. Dio kulturne baštine Istre poznat je kotorskoj javnosti, ali svaka nova izložba je dragulj. Očuvanjem, unaprijeđenjem i razvojem kulture, organizovanjem ovakvih izložbi - široka umjetnička duša najprije opaža, a zatim vizualizuje one najdublje vrijednosti svega onoga što je okružuje. U vrijeme pandemije, zahvaljujući ovakvim umjetnicima, još jasnije i izraženije svjedočimo jednom kulturnom kodu koji lako, iako izmješten u nove okvire, uporno odolijeva i ne prekida vezu sa onim izvornim, iskonskim nadahnućem stvaranja. Ovakve izložbe nam mijenjaju svakodnevnicu, ali nas i podsjećaju da bismo trebali da usvojimo načine na kojima se umjetnici ophode prema vlasititim korijenima i to treba da bude tako svuda i na svim nivoima. Jer jedino na taj način kreativnost iz ateljea ili posjeta jednoj izložbi može se primjeniti u svakodnevnici” – kazao je predsjednik Aprcović, proglasivši izložbu otvorenom.

Organizatori ovog događaja su: Zajednica Crnogoraca istarske županije u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Matice hrvatske-Ogranak u Boki Kotorskoj.

Ovu manifestaciju su sufinanisrali grad Pula, Istarska županija i Kulturni centar “Nikola Đurković” iz Kotora. Prijatelji manifestacije su vina “Gospoja” Vrdnik i “Plava laguna” Poreč.

Izvor: Radio Kotor