Svjetske premijere hrvatskih filmova u Oberhausenu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. ožujka 2021. - 9:05
Autor: 

Na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se u hibridnom obliku održava od 1. do 10. svibnja, svjetsku premijeru imat će i dva hrvatska filma, "Split" Renate Poljak i "Dragi Aki" Nine Kurtele. 

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, bit će prikazan u Međunarodnoj konkurenciji. 

Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljude čiji se putevi razilaze, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Za kameru je zadužen Boris Poljak, za montažu Jan Klemsche, kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva Ivan. Film nastaje pod okriljem Udruge REA.  
Renati Poljak to je treća nominacija u konkurenciji prestižnog Oberhausena, nakon filmova "Porvenir" i "Još jedan odlazak". 

U Međunarodnoj konkurenciji prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja u kinodvoranama, na festivalskim lokacijama.

Filmovi se natječu za Veliku nagradu grada Oberhausena, a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. 

Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, na 67. festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu održava se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja.

"Dragi Aki": Pisma upućena slavnom finskom redatelju

Filmovi, od kojih će 14 imati svjetsku premijeru, će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja.

U toj konkurenciji prikazuje se film "Dragi Aki" autorice Nine Kurtele, svojevrsna vizualna meditacija o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu, strukturirana kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju.

"Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika", napominje se. 

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica  filma, a uz Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu.