Svjetska premijera Gekićevog klavirskog opusa ostat će u posebnom sjećanju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. kolovoza 2024. - 12:05
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Don Brankovih dana muzike, organizirao je nesvakidašnji koncert jednog od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemala Gekića. U utorak, 13. 8., u crkvi Sv. Duha, festivalskoj publici priređena je svjetska premijera Gekićevog klavirskog opusa. Na programu su se našle kompozicije koje je Gekić komponirao u periodu od 1981., pa sve do 2024. godine. Prvi dio koncerta bio je posvećen melodrami, komponiranoj 2023. godine, Smrt Smail-age Čengića. Kompozitor je prvo izveo kompoziciju Prolog (2024.), nakon koje je, bez pauze, uslijedila melodrama, a na sceni mu se pridružio Antonije Pušić, koji je u ulozi naratora dao poseban pečat ovom djelu. Za potrebe ovog koncerta, kompozitor i pijanist reducirao je melodramu na trajanje od dvadesetak minuta, izdvojivši 5 cjelina: Agovanje, Noćnik, Četa, Harač i Kob. U drugom dijelu koncerta uslijedile su klavirske kompozicije Dijalozi (2021.), Introdukcija i koncerta fuga (1981.), Movement (2023.), Tri koncertne studije (2024.) i Ditiramb (1983.).

Sinoćnji događaj, svima koji su bili prisutni, ostat će dugo u pamćenju a vjerujemo i samom umjetniku. Intimna atmosfera, raznovrstan program i uvjerljiva interpretacija umjetnika učinila su ovu večer nezaboravnim. Gekić je publiku pažljivo vodio kroz program upućujući na priču odnosno inspiraciju, koja stoji iza naslova svake kompozicije. Jako je interesantno bilo upoznati umjetnika i iz drugog, stvaralačkog ugla. - istakli su iz PR službe Festivala.

"Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik kompanije Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, prepoznatljiv je po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC sa Transcedentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta".

Večeras na programu festivala je završni koncert polaznika majstorske radionice Kemala Gekića. Koncert će se održati u crkvi Sv. Duha, s početkom u 19 h, a nastupit će Eda Vllaco, Matea Divjak, Naomi Druškić, Vladana Perović, Bogdan Kovačev, Jelena Bošnjak, Andrija Jovović i Teodora Ilin. Polaznici majstorske radionice dolaze iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.
Pored pijanističkog recitala, Gekić provodi vrijeme u Kotoru na KotorArt akademiji, prenoseći dragocjeno znanje i iskustvo na mlade studente. Majstorske radionice traju od 10. do 14. kolovoza, kada će se festivalskoj publici predstaviti i polaznici radionica, na koncertu u crkvi Sv. Duha, s početkom u 19 sati.