Suvremene refleksije u povijesnom sakralnom zdanju izuzetnih crnogorskih umjetnika

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. srpnja 2024. - 13:02
Autor: 

Međunarodni festival KotoArt Don Brankovi dani muzike organizirali su koncert nesvakidašnjeg repertoara, težine i koncepta, a sve s mladim, talentiranim i uspješnim crnogorskim snagama. Spoj povijesti i mladosti, nevjerojatnog ambijenta jednog od najmonumentalnijih hramova na Jadranu, Bogorodičine crkve i suvremenog repertoara uz refleksije na različite citate iz prošlosti značajnih kompozitora, rezultirali su eksplozijom dobre energije, motiviranosti i kvalitetne suradnje među mladim umjetnicima. Solisti, pijanist Simo Šišević i trubačica Sara Lakičević, uz pratnju festivalskog gudačkog orkestra izveli su izuzetno djelo 20. st., koncert za klavir, trubu i gudački orkestar u C-molu, op.35, Dmitrija Šostakoviča. Uslijedile su kompozicije Tombeau de Penderecki, Mladena Tarbuka i Varijacije za gudače na temu Franka Bridža op. 10, Benjamina Britna.

Talentirani, mladi glazbenici, koji čine sastav gudačkog orkestra, predvođeni Kotorankom, violinisticom Jelenom Jovović, su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili sudionici Foruma mladih umjetnika, među kojima su Dušan Obrenović, Luka Perazić, Milutin Radulović, Neda Stojkanović, Dea Nicaj, Milena Petković, Vukica Rašković, Jovan Jovović, Bobana Tešić i Ivana Dendić, violisti Staša Jovović, Aleksandra Mirnić, Jelena Filipović i Vanja Radović, zatim violončelisti Teodora Uskoković, Sari Šaćiri i Luka Bošković i kontrabasistice Aleksandra Trifunović i Nađa Dabetić. Festivalski orkestar KotorArta ima za cilj afirmaciju mladih, crnogorskih glazbenika, koji se nadaju i kontinuiranom radu.

Koncert se održao u Bogorodičinom hramu, pred prepunim auditorijem, a profesionalno je audio i video zabilježen. Ogromna vrućina nije osujetila cilj sjajnim umjetnicima, a ni publici da budu uključeni i zainteresirani do samog kraja koncerta.
Kompletan koncert predvodio je izuzetan dirigent, profesor i intelektualac, maestro Mladen Tarbuk koji je, kroz zanimljive priče i osvrte na date kompozicije, približio publici ovako zahtjevan i nesvakidašnji repertoar, ne samo za izvođače nego i za publiku. Njegovo djelo, Tombeau de Penderecki posvećeno je slavnom Kšištofu Pendereckom (1933-2020.), jednom od najvećih glazbenih stvaratelja 20. st., koji je upravo festivalskim orkestrom dirigirao u Bogorodičinom hramu 2016. godine.
Izvođači su lijepim gestom, sviranjem rođendanske pjesme, zahvalili maestru na izuzetnom radu i posvećenosti i proslavili njegov rođendan te večeri.