Solistički koncert Amele Frljučkić održan u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. svibnja 2022. - 9:35
Autor: 

Solistički koncert harmonikašice Amele Frljučkić,  naziva ,, Od tradicionalnog do savremenog", održao će sinoć  u Muzeju i galeriji Tivat. Organizator je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjine, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i uz tehničku podršku JU Muzeja i galerije Tivat. Na koncertu su  izvedene  suvremene obrade tradicionalnih pjesama iz Crne Gore,  koje je za harmoniku aranžirala Amela Frljučkić.  Pored toga, publika je bila u prilici  ćuti   svjetsku premijeru djela „Riflessi nel Bianco", talijanskog skladatelja  Corrada Rojca, kao i djelo crnogorske autorice Slobodanke Bobane Dabović-Đurić.

Ana Vuksanović, medijatorica programa, približila nam je  umjetnički put Amele Frljučkić:"Harmonikašica Amela Frljučkić rođena je u Podgorici. Zvanje magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U okviru studija školovala se na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). Godine2020.  na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekla je zvanje magistrice politologije – upravljanje državom. Za postignute rezultate tijekom školovanja dva puta je dobila posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka. Godine 2020. objavila je svoj prvi digitalni album i knjigu  tradicionalnih pjesama iz Crne Gore aranžiranih za harmoniku pod nazivom Muzička razglednica iz Crne Gore. Ovaj projekt  nastao je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore.   Talijanski skladatelj i harmonikaš Corrado Rojac 2020. godine napisao je i posvetio joj  djelo Riflessi nel Bianco, dok  2021. godine crnogorska kompozitorica  Slobodanka Bobana Dabović-Đurić za Amelu piše skladbu Staza u Moneovom vrtu.Amela je 2019. godine izvela svjetsku premijeru djela Drvo nade koje je napisala Dabović-Đurić. Ova kompozicija predstavlja prvo djelo ikada napisano za solo harmoniku od strane kompozitorice iz Crne Gore.  Do sada je u okviru koncerata, natjecanja i master classova nastupila u Austriji, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini".

Koncertu su nazočili: generalna  konzulica Republike Hrvatske u Kotoru mr. sc. Jasminka  Lončarević, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Salko Luboder, kao i  predsjednik  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.