S Brunom Bajić kroz svijet pomorstva

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. listopada 2018. - 11:54
Autor: 

Današnja gošća emisije „U svjetlu kulture“ je Bruna Bajić iz Splita, prva žena u Hrvatskoj  magistrica  filma, medijske umjetnosti i animacije. Redateljica je  dokumentarnog filma “Modri kavez” i autorica knjige “Redateljski memoari: Put u Modri kavez”. Uskoro će najmlađi imati priliku uživati i  u dječjoj knjizi „Modri horizonti i njihovi čuvari“,  namijenjenoj „roditeljima, djeci i svima koji se negdje u sebi tako osjećaju. Knjiga je nastala inspirirana odrastanjem, dječjim pitanjima, snovima i ljubavi koja ne poznaje granice“. 

Autorica također naglašava pomoć i utjecaj obitelji u projektima te možemo slobodno reći da je dosadašnji rad pravi obiteljski projekt. Majka Žana Bajić  i sestra Doris Živalj su itekako sudjelovale u projektu i svojim doprinosom ga obogatile.

„Knjiga ”Modri horizonti i njihovi čuvari” autorice Brune Bajić (redateljica filma ‘’Modri kavez’’ i knjige ‘’Redateljski memoari: Put u Modri kavez’’ ) zamišljena je kao ”upustvo za korištenje” emocija s kojima se roditelji i djeca susreću prilikom rastanaka koji su sastavni dio života u pomoračkim obiteljima. Emocije koje ne dobiju svoje ime i prezime, ostanu neizgovorene i neintegrirane, kasnije se u životu reflektiraju kao traume, odnosno nemogućnost kontroliranja vlastitih emocija i reagiranja na osnovu sjećanja, zamrznutih slika i neproživljenih pitanja bez odgovora. Dječji mozak prije spavanja upada u jedno specifično, sugestivno stanje u kojem svaka informacija, priča, slika ima znatno veću impresiju nego u stanju budnosti i podijeljene pozornosti. Majke koje ostaju same s djecom, nerijetko ostaju s osjećajem zabrinutosti, pa ni same nisu u stanju prikriti vlastite emocije, a djeca kao što nam je poznato se uče reakcijama na život po presliku svojih roditelja. Knjiga ima za cilj pružiti mamama ”upustvo za korištenje” djece u trenutcima rastanaka, kojima će poslati najbolju poruku svojoj djeci i time uvjetovati njihov zdrav emotivni razvoj i sukladno tome reakcije na stvarnost i sve njene nijanse.Knjiga sadržava 24 ilustracije, bonus tekstove, USB sa glazbom i audibookom, web stranicu i facebook fan page sa savjetima stručnjaka iz područja dječje psihologije“ – možemo pročitati na stranici www.modrihorizonti.com.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Audio: 
U svijetlu kulture - 22.10.2018.