Promocija romana o Njegošu “Drugoga sunca luče”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. kolovoza 2016. - 9:10
Autor: 

U četvrtak,  25.kolovoza, u galeriji Pizana, u Rezidencijalnom kompleksu Ksenija – Porto Montenegro u 21:00 sat, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “ Purgatorije ” održat će se promocija romana o Njegošu “Drugoga sunca luče”,  autora Miraša Martinovića, u organizaciji Centra za kulturu Tivat i Porta  Montenegra.

„Roman je naišao na veliki odziv kod najšire čitalačke publike, zbog osobnog pristupa Njegoševoj ličnosti i njegovom vremenu.  Knjiga otkriva nepoznatog Njegoša i razlikuje se od svih do sada napisanih knjiga o crnogorsko pjesniku, vladici i vladaru. Prema riječima dr. Čedomira Bogićevića „ovim romanom crnogorska književnost je dobila monumanetalno djelo. To je refleksivno herojska poema velike narodne, filozofske i teozofske drame Njegoševe, iskazana u bogatim jezičkim slojevima kroz dramski – monološki i razgovorni, te književno – lirski feonomen izraza, što ovo djelo čini jedinstvenim ne samo u crnogorskoj nego i u evropskoj literaturi, i što ga čini dostojnim imena Njegoša i njegove slave“.

Martinović je ovoga ljeta za ukupno djelo i univerzalne poruke koje sobom nosi dobio Regionalnu književnu nagradu Teuta.