Promocija knjige "Truba – moj instrument" autorice Sare Lakičević

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. srpnja 2021. - 10:55
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju s izdavačkom djelatnošću, izdavajući knjigu/udžbenik Truba - Moj instrument, autorice Sare Lakičević, u suradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore, čija će promocija biti  u četvrtak, 29. 7., u crkvi Sv. Duha u Kotoru, s početkom u 20 h. Sudionici konferencije, pored autorice, bit će Ratimir Martinović, direktor KotorArt-a i Aleksandar Solunac, prva truba Beogradske filharmonije.

"Knjiga Truba – moj instrument predstavlja prvu knjigu u Crnoj Gori ovog tipa. Napisana je za potrebe nastave trube u osnovnoj muzičkoj školi, a mogu je koristiti i početnici na svim limenim duvačkim instrumentima. Sadrži precizno objašnjene sve tehničke aspekte sviranja trube, počev od pravilnog stava, istezanja tijela i vježbi disanja, do konkretnih vježbi dugih tonova, fleksibilnosti, intervala, ljestvica i etida. Knjiga je pisana savremenim jezikom, prilagođena djeci i sadrži dodatna poglavlja poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja kojima autorka daje lični pečat, sagledavajući širi kontekst učenja sviranja duvačkog instrumenta, vaspitanja i obrazovanja mladih".

Odluka da se napiše udžbenik o trubi bila je odvažna, racionalna i cjelishodna. Pošto autorka trubu vidi kao kraljevski instrument, ona zna kako se brani i vrijednost njegovog identiteta i umjetničkog uticaja – istakao je prof. dr Ratko Božović u recenziji knjige.

"Sara Lakičević, autorka, završila je tri smjera srednje muzičke škole: za klavir, za trubu i teoretski smjer u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, a potom studije trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Master studije trube završila je u Barseloni, na Konzervatorijumu Liceu, u klasi čuvenog soliste i pedagoga Luisa Gonazalesa Martija. Tokom školovanja osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima a pohađala je seminare kod priznatih pedagoga i svirača. Nastupala je s akademskim orkestrima Novog Sada, Beograda i Barselone, simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, orkestrom Narodnog pozorištu u Beogradu, orkestrom Banjalučke filharmonije, Beogradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Novosadskim big bendom, kao i sa svojim Brass Quintetom. Trenutno je doktorantkinja na smjeru komunikologije i medija na Univerzitetu Donja Gorica. Sa KotorArtom sarađuje više godine, a trenutno je PR menadžerka Festivala".