Promocija knjige Miraša Martinovića u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. prosinca 2018. - 9:03
Autor: 

U organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Kotor, u ponedjeljak, 17. 12., u 19 sati u Galeriji solidarnosti, bit će održana promocija knjige ,,Glasovi iz Doklee“, Miraša Martinovića (Zagreb, 2018.).

Ova knjiga predstavlja sintezu poetike i višedecenijskog autentičnog književnog rada, što autora izdvaja među crnogorskim piscima i daje mu zapaženo mjesto u vrhu crnogorske literature i stvaralaštva.

“Knjiga ,,Glasovi iz Doklee“, neobično književno djelo, koje se sastoji od 35 proznih cjelina, treba da bude u biblioteci nacionalne akademije i u svim važnim državnim institucijama kulture, jer je to moderan roman koji svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednog naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik. Bez ove knjige neće se moći sagledati identiteti Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije“, zapisala je na omotnici knjge mr. Aleksandra Vuković.

Knjiga ima enciklopedijski karakter, prepuna je arhetipova i predstavlja određeni kontinuitet i ,,poveznice“ kojima se uspostavlja dugo trajanje i dubinsko čitanje. Sve priče predstavljaju arhetipove koje ,,nosimo u sebi ali ih često ne prepoznajemo“. Po riječima Maritinovića ,,Glasovi iz Doklee“ je ,,knjiga iz koje su nastale sve moje knjige i knjiga u koju su se vratile sve moje knjige. To je knjiga koja se ispisuje više od tri decenije. To su glasovi ove zemlje, Crne Gore, glasovi stoljeća“.

Miraš Martinović predstavlja apartnu i posebnu figuru suvremene crnogorske književnosti, autentičnog stila, fasciniran je prošlošću, velikim civilizacijama, antičkim temama. Njegovo djelo čitatelja osvaja količinom informacija, koje se lagano prepliću kroz priče i događaje iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedijskog, etimološkog i kulturološkog, on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost. Veliki trud, uloženo znanje, istraživanje – jednom riječju posvećenost prošlosti i minulim epohama, čini Martinovića jednim od najznačajnijih crnogorskih pisaca.

On svojim djelom raspaljuje vatru naših saznanja, znatiželja i maštanja. U svojim tekstovima slažući misli kroz slike, on prenosi vantekstualnu realnost, mitološko, povijesno, stvarno i nestvarno. On čuje glasove, identificira se s povijesnim ličnostima i aktuelizira u stvarnosti događaje minulih epoha, a činjenice kojima potkrepljuje svoje ogromno znanje izviru iz piščeve melanholije, koja živi u njemu potkrepljena i inspirisana plavetnilom čarobnog Bokokotorskog zaljeva u kojem živi, mašta i stvara.

O knjizi će, pored autora, govoriti i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore ,,Đurđe Crnojević“ s Cetinja, dok će razgovor s književnikom voditi Marina Dulović, muzejski pedagog ustanove.