Promocija knjige "Dobrotske pjesmarice" autorice Aleksandre Tomović

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. svibnja 2018. - 11:14
Autor: 

Danas, drugog  dana manifestacije Dani Kotora u Novom Sadu, održat će se promocija knjige "Dobrotske pjesmarice", autorice profesorice književnosti i bibliotekarice Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, Aleksandre Tomović. Početak je u 20 sati na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji će govoriti dr. Nevena Varnica, docentica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i autorica.

Aleksandra Tomović je rođena 1987. godine u Kotoru. Završila je opći smjer Gimnazije u Kotoru nakon čega je upisala Filozofski fakultet u Novom Sadu, smjer srpska književnost i jezik. Redovne studije književnosti je završila s prosječnom ocjenom iznad 9, a zahvaljujući visokom prosjeku bila je stipendista Općine Kotor tijekom cijelog svog školovanja. Master studije je upisala 2010. godine na istom fakultetu, a 2012. godine je obranila master rad na temu "Poetika baroka na tlu Boke Kotorske. Dobrotske pjesmarice," s ocjenom 10. Tijekom studija sudjelovala je na međunarodnim književnim susretima s radovima na temama iz južnoslavenskih književnosti. Od 2013. godine radi u JU Kulturnom centru "Nikola Đurković Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor na poslovima koji se odnose na  obrazovanje djece i mladih. Izdvaja se njezin rad na očuvanju i promoviranju vrijednosti kulturno-povijesne baštine Kotora i Boke kotorske među mladima.

"Dobrotske pjesmarice" su prva knjiga Aleksandre Tomović koja je izašla u studenom 2017. godine u izdanju JU Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor. U knjizi su prikazane pjesmarice dobrotskih kapetana s kraja XVIII. stoljeća i osvijetljen tadašnji kulturološki uspon i bogatstvo Dobrote. Aleksandrina želja je da svojim radom mlade generacije uputi u kulturne vrijednosti Boke kotorske, da afirmira stvaralaštvo mladih umjetnika i njihov kreativni rad, kao i da uputi na značaj književnosti i umjetnosti u obrazovanju djece i mladih.