Promocija knjige „Bumerang valova“ Borisa Jovanovića Kastela

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. ožujka 2021. - 11:58
Autor: 

Podgoričkoj publici stvaralaštvo Borisa Jovanovića Kastela i njegova nova knjiga “Bumerang valova” bit će predstavljena u srijedu, 10. 3., u dvorani  DODEST, od 17 sati.

S autorom će razgovarati publicist Vanja Kovačević, a poeziju će govoriti Ivana Milašević.

Nakon knjige Testament u školjkama, objavljene 2018. godine, u Hrvatskoj je nedavno objavljena nova knjiga poezije crnogorskog, južnoslavenskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela Bumerang valova u izdanju kuće Shura publikacije iz Opatije, specijalizirane za objavljivanje europskih autora.

„Povodom objavljivanja Kastelove knjige Bumerang valova u ediciji Poentes, knjiga 14, izdavač je, između ostalog, naveo - Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati. Recenzent i autor pogovora, poznati bosanskohercegovački i južnoslovenski književnik i profesor Nedžad Ibrahimović, o Kastelovoj poeziji, između ostalog, zapisuje - “Ispod ”kože” njegova pjesničkog jezika otkrit ćete sjaj metafora i mrežu metonimija koji grade jedan svijet sazdan od nepotrošive simbolike Mediterana (i Mediteranaca). (...). Ove su pjesme ”živi“ arheološki ostaci, takoreći, ovo su plutajuće amfore sa jednog strasnog pjesničkog istraživanja i putovanja korpusima mediteranske simbolike, mediteranskog duha i njegova tijela. (...). Na ovom mjestu Kastelov jezik iznosi rudimentarno bogatstvo mediteranske povijesti i pokazuje granice jezika koje se uvijek pojave u susretu sa nepojamnim i koje, tek tada, te granice, o tome nepojamnom najbolje govore.” Dakle, Kastelova poezija i poetika jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega čine ga jedinstvenim pjesnikom na našim prostorima. Citirane su i riječi velikog evropskog intelektualca, spisatelja i mediteraniste Predraga Matvejevića, Kastelu u čast - Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim - evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu“.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (DODEST sala do 30 posjetitelja), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!