Prezentacija, digitalne analize i istraživanja - „Domicijan u Kotoru"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 28. svibnja 2022. - 8:27
Autor: 

„Domicijan u Kotoru” naziv je multidisciplinarnog projekta koji je sprovela Općinska  javna ustanova “Muzeji” Kotor, s ciljem prezentacije digitalne analize i istraživanja mermernog portreta rimskog imperatora Domicijana.  koji se čuva u Kotorskom lapidariju.

Ovaj portret izuzetnog je kvaliteta, a pronađen je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Kumboru, dok je pretpostavka da je nastao tijekom osme ili devete decenije I. st.

„Tit Flavije Domicijan, koji je stupio na presto 81 i ubijen 96. u svojoj 45. godini života, bio je prvi rimski car prema kojem je službeno primijenjena kazna Damnatio memoriae (protjerivanje iz javne uspomene), koju je rimski senat posmrtno izricao zbog tiranije, izdaje ili neke druge krivice počinjene prema Rimskom carstvu. U namjeri da se dođe do mogućeg izgleda Domicijanovog lica, u digitalnoj analizi korišćena je napredna metoda koja se temelji na mašinskom učenju, odnosno upotrebi generativne neuralne mreže GAN u stvaranju prikaza. Oživljavanjem lica cara Domicijana kroz fotorealistični prikaz djelimično je povraćen identitet  ovom značajnom eksponatu iz fundusa OJU “Muzeji” Kotor“.

Na projektu su sudjelovali  arheolozi Timka Alihodžić, Miloš Petričević i Jugoslav Pendić, dok su urednice bogatog kataloga koji prati ovo vrijedno istraživanje mr. Mirjana Vukasović i Jelena Vukasović.

Digitalna analiza i istraživanje bit će predstavljeno u crkvi sv. Pavla u Kotoru, u ponedjeljak, 30. 5.,  s početkom u 19 sati.