Premijera kazališne predstave „Noć tribada“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 30. svibnja 2022. - 11:09
Autor: 

U utorak,  31.5., s početkom u 20 h,  u Velikoj dvorani  Centra za kulturu Tivat bit će premijerno izvedena predstava „Noć tribada“ , NVO Teatar mladih u suradnji sa Centrom za kulturu Tivat. Predstava „Noć tribada“ realizira se uz podršku zajedničkog programa Europske unije i Savjeta Europe „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019.-2022.“, Pravnog fakulteta i Fakulteta dramskih umjetnosti (Univerzitet Crne Gore), Centra za kulturu Tivat i NVO Teatar mladih.  

 Predstava je rađena po tekstu Pera Ulova Enkvista, za režiju se pobrinuo Branko Ilić, a igraju Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Đurđević i Branko Ilić.

Cilj ovog umjetničkog projekta je afirmacija borbe za istinsku jednakost žena i muškaraca, i emancipaciju žena u crnogorskom društvu. Svi mi koji smo uključenu u stvaranje komada „Noć Tribada“ vjerujemo u moć koju pozorišna umjetnost ima u buđenju empatije i mijenjanju svijesti jednog društva.  Inspiracija za komad “Noć tribada” bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kom muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. S obzirom da u ovom vijeku postavljamo komad koji je nastao u prošlom, inspirisan događajima iz pretprošlog, postavlja se pitanje – koja je to loša konstanta u muško-ženskom odnosu i zašto? Projekat je humanitarnog karaktera, svi koji budu gledali predstavu biće u prilici da doniraju sredstva u iznosu koji odrede sami. Na taj način će se zajedničkim snagama pomoći u borbi protiv nasilja nad ženama. Kompletan iznos skupljenih sredstava biće usmjeren ka tom cilju“ – stoji u najavi.

 

Informacije i rezervacije na telefon 069 342 799.