Premijera dječje predstave “DA DA ŠEKSPIR” uskoro u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 26. srpnja 2016. - 16:37
Autor: 

Danas je održana konferencija za medije povodom predstave “DA DA ŠEKSPIR” koja će imati svoju premijeru 10. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Kotoru. Ova predstava održava se u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt, tj. njegovog segmenta KotorArt Premijere.

        Konferenciji su nazočili redatelj predstave Petar Pejaković, ravnatelj Crnogorskog narodnog pozorišta Branimir Popović, ravnateljica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević kao i glumačka postava predstave : Momčilo Otašević, Slaviša Grubiša, Sanja Popović, Kristina Stevović, Jelena Simić I Dušan Murić.

       “Ovo je proces koji nam daje veliko zadovoljstvo I motivaciju da budemo istrajni u tome da pružimo djeci kvalitetni pozorišni materijal.”
Ovo je šesta pozorišna predstava koju Petar Pejaković radi u Kotoru,a treća u saradnji sa Gradskim pozorištem. “Ovo je važna misija Nacionalnog teatra I Gradskog pozorišta u kojoj zajedno stvaramo publiku od najmlađih u kojoj ćemo po prvi put djeci pružiti susret sa Šekspirom I velikim životnim temama I na neki način ih suočiti sa svijetom”, kazao je Petar Pejaković, redatelj predstave i direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

        Ravnatelj CNP-a Branimir Popović je istakao važnost suradnje bliskih kulturnih kuća kao što su Gradsko pozorište I CNP: “Ima dosta festivala I pozorišta koji su geografski bliski, a apsolutno ne sarađuju. Vođen time, odlučan sam u tome da CNP u publici vidi oko 400 klinaca.” Takođe je naglasio da CNP od listopada planira bogat repertoar za djecu s pažljivo biranim naslovima koji su u skladu sa onim što je Gradsko pozorište do sad radilo. “U CNP već imamo scenu Akademija. Sve što se stvori na umjetničkim školama u Crnoj Gori I što je kvalitetno, a velika većina zaista jeste, je prezentovano na ovoj sceni. Jedini segment koji je nedostajao je scena namjenjena upravo djeci I vjerujem da je to razlog zbog kojeg se upravo ova ekipa okupila oko ovog projekta.” Također se osvrnuo i na problem toga da je Gradsko pozorište  kuća koja već 65 godina nema svoje prostorije i poslao jak apel nadležnima da odgovore da li postoji još neka institucija od takvog značaja koja je “podstanar”?

           Ivana Mrvaljević, ravnateljica Gradskog pozorišta podsjetila je na činjenicu da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja ne posjeduje Nacionalni teatar za djecu. “Ovu funkciju za sada obavlja Gradsko pozorište. Važno je prenijeti mladim ljudima vrijednosti onog najboljeg iz svjetske literature. Zaista uživam prateći razvoj ovog projekta.”

       Članovi glumačke postave su svi naglasili koliko im prija rad na ovoj predstavi. “Hvatamo se u koštac sa surovim temama pokušavajući da ih približimo djeci I da ih kroz pozorišni jezik približimo toj publici kako bi ih shvatili na pravi način”, rekao je Slaviša Grubiša.
Momčilo Otašević je naglasio da je posebno zanimljivo što veliki dio sadržaja predstave stvaraju glumci sami budući da nemaju neki tekstualni predložak kojeg se drže. “Smatram da je to bitno kako bismo uspjeli da se približimo djeci jezikom koji je njima blizak. Nadam se da će ih ova predstava zamađijati da idu u pozorište.”

         “Drago mi je da je predstava namijenjena baš djeci uzrasta 10+, dob kada djeca ulaze polako u pubertet I na sredini su između toga da postanu ljudi još uvijek zadržavajući dječiju nevinost I jednostavnost zaključivanja. Mislim da će nam to I donekle otežati zadatak, ali je upravo to ono što ga čini izazovnim”, izjavila je Kristina Stevović.

       Jelana Simić je dodala da je bitno ne “štedjeti” djecu od suočavanja s temama iz svijeta odraslih, već da treba pronaći način da se te teme približe i pokrenu proces razmišljanja pripadnika ove životne dobi.

         Predstava “DA DA ŠEKSPIR” imat će svoju premijeru 10. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Kotoru, a reprizu 11.