Predstavljena monografija “Tradicija maškaranja u Tivtu”

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. srpnja 2021. - 10:29
Autor: 

Promocija monografije “Tradicija maškaranja u Tivtu”, autora Lazara Božovića, održana je sinoć u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu.

Direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, govoreći o monografiji, kazao je da su Lazar Božović i Mašo Čekić „pretposljednji ljudi  koji su se mogli sjetiti  i koji su mogli na ovu temu napisati ovako značajno djelo“.

„Tu je, naravno, i maškarada, Udruženje oko kojeg čitava ova stvar, kao mladim ljudima, i počiva. I nadam se nastaviti da se razvija. Protiv maski su otprilike svi bili protiv, a otprilike svi su ih nosili. Na kraju balade, prije ili poslije, maske padnu. Postoje maske koje  teško padaju, kad glumimo ono što zapravo nismo. Postoje i tzv. političke maske. Dugo smo imali masku bratstva i jedinstva, pa je, nažalost, pala. Sad trenutno imamo masku demokratije. Vidjet ćemo koliko će trajati i da li će se primiti. To se sve, na neki način, osjeća i na koricama ove monografije“, kazao je Staničić.

O monografiji je govorio i publicist Mašo Čekić: „Tradicija maškaranja spada i najstarije društvene aktivnosti u istoriji čovječanstva. Maškaranje je dio kulturne baštine brojnih naroda, pa tako i nas i naših predaka. I tako dolazimo do neke vremenske odrednice. Jer kad govorimo o maškaranju u Boki kotorskoj nezaobilazno je i hvale vrijedno, to vrijeme trajanja kotorskih karnevalskih fešti od pola milenijuma. Međutim, karnevali su samo jedna dio djelatnosti koje zovemo maškaranje. A to maškaranje u Boki traje dvije hiljade godina. Karneval je karneval ali tradicija maškaranja, iz koje je izrastao karneval, stara je preko dvije hiljade godina“.

Autor monografije Lazar Božović izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali u pripremi ove monografije, Tivćanima koji su ustupili stare fotografije, sponzorima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta, a posebno Mašu Čekiću kao recenzentu monografije. „Kao što znate nema previše pisanih dokumenata o maškaranju u Tivtu. Ali, dosta se pričalo, slušalo. Ima ponešto zapisano. I ja sam pokušao da sve to prikupim. Vjerovatno će novi istraživači donijeti nešto novo. Dotakli smo se svih mjesta, od Lepetana, Gornje i Donje Lastve, Tivta, Belana, Radovića. Zahvaljujem se Slavku Krstoviću i Mirjani Stjepčević za neke prikupljene dokumente“, istakao je Božović.

Mašo Čekić je na samom kraju najavio izložbu NVU "Maškarade", na kojoj će sudjelovati 15 umjetnika iz Tivta, koji će slikati maske. Izložba će biti humanitarnog karaktera, a planirana je za Novembarske dane Tivta.