Predstavljanje monografije “Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166. godine” večeras u Budvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 01. rujna 2021. - 9:06
Autor: 

U okviru petog književnog festivala Ćirilicom u Budvi na Trgu između crkava večeras od 21 sat bit će predstavljena monografija “Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166. godine” („Lectionarium et Pontificale Catharense 1166.“).

Zbog spriječenosti Lenke Blehove Čelebić da doputuje u Crnu Goru i predstavi svoj, Pontifikal će predstaviti mr. Milorad Durutović, književni urednik i organizacijski sekretar NVO Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, mr. Natalija Đaletić , suizdavač i lektor publikacije, kao i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

„Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (Tivat) i Boka F (Podgorica) objavili su 2020. godine monumentalnu monografiju Lectionarium et Pontificale Catharense 1166 (Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166. godine). Riječ je o najstarijoj knjizi na tlu Crne Gore ikad. Unesena je kroz portal katedrale Sv. Tripuna na dan njezinog svečanog otvaranja 1166. godine i tu je služila kotorskim biskupima sve do 1876. godine, kad je odnesena u St. Peterburg. Za nju su znali svi veliki filolozi 19. vijeka, od Jerneja Kopitara do Franca Miklošiča i Vatroslava Jagića, kao i evropska stručna javnost. No tek su se danas stekli uslovi da se njezino spomeničko bogatstvo i naučni potencijal predstave u punom sjaju i s kritičkom aparaturom. Pisana je latinskom beneventanom, a original je paleografski raščitala, s biblijskim knjigama sravnila i uvodnu studiju napisala češko-crnogorska klasična filološkinja, istoričarka i paleografkinja Lenka Blechová Čelebić, koja je sve ove discipline apsolvirala na Karlovom sveučilištu (osnovanom 1348.), dakle na jednoj od najpozvanijih adresa u svijetu za ovu vrstu nauke. Fototipski blok s komentarima na marginama broji 404 stranice, uvod naučnice s kritičkim aparatom 70 stranica (Kotor i Evropa u XII stoljeću) i posebni blok Documenta Catharensia ostatak do 509 stranica na formatu 29x25 cm. Ovo kapitalno izdanje, na koje se praktično čekalo vijek i po, dizajnirao je poznati mađarski dizajner Attila Kapitany. Originalni manuskript sadrži citate iz ukupno 73 biblijske knjige (Knjiga izlaska, Ezekijel, Poslanica Hebrejima, Psalmi, Zaharija itd.). Lenka Blehova je ove citate prepoznala u broju od više od 1000-te na margini komentarisala, skupa s citatima velikih crkvenih otaca Zapadne crkve (Beda Venerabilis, odnosno Prečasni, Anselmo iz Canterburyja, Izidor Seviljski i dr.).
Posebna vrijednost ovog kritičkog izdanja su napisi unutar rukopisa uneseni beneventanom, pismom korišćenim do 14. stoljeća, pravne, političke i religijske prirode, koje je naučnica i kritički uredila i ispisala na marginama. Korpus Documenta Catharensia donosi mnoge nepoznate pojedinosti, počevši od 12. vijeka, u oblasti života i rada katoličke crkve, te njezinih vjernika i naroda Boke kotorske od srednjovjekovlja do novih vremena i naučno je izvanredno značajan. Monografija je opremljena bogatim imenskim i stvarnim registrom na bazi istraživanja u arhivima Vatikana, Berlina, Kotora, Praga itd. Štampana je u 500 numerisanih primjeraka (Editio numerata). Recenzent ove vrijedne monografije je fra Domagoj Volarević, liturgičar s KBF iz Splita, a urednici su Neven Staničić iz Tivta i prof. dr. Vanda Babić sa Sveučilišta u Zadru“, stoji u priopćenju JU Narodna biblioteka Budva.

Podsjećamo, promocija „Kotorskog misala“ održala se u Budvi 2019. godine na istom festivalu.