Predstava "Penelopijada" sutra u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. srpnja 2017. - 11:08
Autor: 

U organizaciji  Centra za kulturu Tivat i April production Toronto, na sceni Atrija Buća u Tivtu, u nedjelju, 16. srpnja, s početkom u 21.30 h bit će odigrana kazališna predstava "Penelopijada".

Predstava je rađena po tekstu Margaret Atwood, a u režiji Dragane Varagić.

Prijevod : Bojana Vujin

U predstavi  igraju: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Branka Femić,  Gorana Marković, Kristina Stevović, Jelena Simić,  Smiljana Martinović,  Vesna Vujošević.

 

 

„Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je lekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta.

Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu gde nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog speva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju dogadjaja iz «Odiseje», koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini.Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i verodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove,  ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila.

Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će doneti razrešenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi doneti razrešenje.

Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je   jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost. A i nju, ja bih rekla. Ona to ne kaže, samo me pušta da mogu i tako da zaključim.“ - Dragana Varagić