Predstava "Njegoš i ja" u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. srpnja 2014. - 10:53
Autor: 

U  okviru dramskog programa 6. Međunarodnog Kotor Art-a, 17. i 18. srpnja u bazenu hotela Fjord u Kotoru, u 21 sat, bit će odigrana predstava "Njegoš i ja", autorski projekt Paola Mađelija.

"Njegoš i ja" je priča o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa velikim crnogoskim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić, scenografiju Hans Georg Šafer, kostimografiju Leo Kulaš, glazbu Ljupčo Konstantinov. Producenti su Janko Ljumović i Slobodan Božović. U predstavi igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.

Predstava je koproducentski projekt Međunarodnog festivala Kotor Art, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom".

"Mađelija je, kao dvadesetpetogodišnjaka, u Crnu Goru, na Cetinje, pozvao Danilo Kiš. U Kotoru ga je, u hotelu "Fjord", nalupao izbezumljeni  policajac. Sreo je vatrenu konobaricu, "sa dlakavim nogama". Predloženo mu je da režira Njegoša. Imao je uvid, do tada, samo u loš prevod na italijanski "Luče mikrokozme". Nije još znao naš(e) jezik(e), iako je studirao slavistiku."Njegoš i ja" je priča o jednom dečaku koji živi u prošlosti... Nije sentimentalna biografija, već san koji se zaista i dogodio.Ovako piše o svom autorskom projektu Paolo Mađeli, koji je, normalno, glavni adut ovog mediteranskog poduhvata. Od njegove pojave „homo ludensa", preko odličnog jezika, dečje fascinacije svime oko sebe, do neviđenih, do suza dirljivih kaširanih morskih talasa u koferu, Mađeli se poigrao sa teatrom, onako kako se teatar igra s njim. Životno bitno, ispovedno, iskreno."

                                                                                            Dragana Bošković ("Politika")