Predstava „Ivanov“ na Ljetnoj pozornici u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 29. kolovoza 2017. - 9:43
Autor: 

U  srijedu,  30. 8.,   s početkom u 21 sat na Ljetnoj pozornici u Tivtu bit će izvedena kazališna predstava ”IVANOV”.

Riječ je o ranom komadu ruskog klasika (koji je do sada u Narodnom kazalištu  postavljen samo jednom, 1924. godine, u režiji JurijaRakitina) za koji redateljica  kaže da "drama nije u samom nizu dramatičnih događaja nego u odnosima između nekoliko životnih priča koje se istovremeno zbivaju na pozornici, kao i u odnosima između dramatičnog i svakodnevnog, ozbiljnog i banalnog".

- Pisac postavlja pitanje zašto smo se umorili. Zašto mi, u početku tako strasni, hrabri, plemeniti, pobožni, oko tridesete, trideset pete, postajemo već potpuni bankroti? Zašto se jedni gase u tuberkulozi, drugi ginu od kuršuma, treći traže zaborav u votki i kartama, četvrti da bi ugušili strah i tugu... - podsjeća redateljica.

Za razliku od drugih interpretacija, u ovoj predstavi nije locirano vrijeme.

- Djelo je univerzalno i ovakvih ljudi ima u svim epohama. Moj lik, grof Šabeljski, veoma je različit od glavnog junaka, a opet pripada toj istoj sredini sa svojom samospoznajom, propašću, gubitkom ideala - kaže Predrag Ejdus.

U velikoj  glumačkoj ekipi, predvođenoj Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi  igraju:  Nada Šargin, Predrag Ejdus, Branko Vidaković, Danijela Ugrenović, Hana Selimović, Nenad Stojmenović, Nikola Vujović, Branka Petrić, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i drugi. Scenograf je gost iz Slovenije, Branko Hojnik, kostimografkinja  Bojana Nikitović, a kompozitorica  Irena Popović.