Povodom Svjetskog dana glazbe u Muzeju grada Perasta nastupio trio ,,Con brio“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. lipnja 2021. - 8:35
Autor: 

Prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe proslavljen je koncertom klasične glazbe, na način kako i dolikuje tradicijskim vrijednostima grada Perasta, programima koje oblikuju udruženja, koja se bave kulturom kao i aktivnostima koje sprovodi OJU Muzeji Kotor.

 Na samom početku večeri, ispred ustanove OJU Muzeji, suorganizatora događaja, prisutne je toplim obraćanjem pozdravila dokumentaristica  Jelena Čečur, koja je istakla: ,,Muzej grada  Perasta svojim prostornim kapacitetima i prelijepim ambijentom, pruža savršene uslove za održavanje kulturnih manifestacija i programa kao što je i ovaj večerašnji, koji jednako privlače posjetioce  pored njegovih vrijednih eksponata. Uvijek nam čini posebno zadovoljstvo da na ovakav način  oplemenimo naš kulturni sadržaj te da posjetiocima pored kulturne baštine, i kroz muziku pružimo poseban doživljaj umjetnosti“.

Tri mlade umjetnice, Sonja Marković, Sonja Vojvodić i Ana Zakrajšek izvele su interesantan i dopadljiv program, prikladan prvoj večeri ljeta u ambijentu salona Palače Bujović. U slavu 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, vedrim kompozicijama u duhu  tanga ,,koje je kompozitor oblačio u novo ruho“, publika nije skrivala zadovoljstvo i  pljeskom je podržala izvođače. U drugom dijelu večeri, sastav koji djeluje još od studentskih dana i uživa u čarima umjetnosti, izveo je Hajdnov mađarski trio. Neobično koncipiran program, uz profesionalno izvođenje ovog sastava, dao je poseban pečat koncertu i još jednom pokazao da inovativnost  uz talent daje ugođaj kakav se i prošle večeri mogao doživjeti.

Organizatori programa, NVO ,,Bocche di Cattaro“ i ,,Društvo prijatelja grada Perasta“ najavili su bogat i raznovrstan program. Pored organizacije 12. Festivala gudača, čiji je glavni cilj i ideja od samog osnivanja, podrška mladim muzičarima na putu njihovog napretka i afirmacije, namjera im je da pored glazbenih realiziraju  i druge programe iz kulture, kako bi oplemenili tihi kameni dekor baroknog grada i turistima kao domaćim ljubiteljima kulture i umjetnosti učinili ugodno ljeto.

Miris mora, kroz balkonska vrata tijekom koncerta, je neodoljivo mamio  posjetitelje  da svoje druženje nastave na terasi palače, uz degustaciju peraške torte, koje izrađuju vrijedne ruke novoformirane radionice ,,Bocche di zuccero“.