Potpisan Ugovor za provođenje konzervatorskih mjera na Kuli „Buća–Luković”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. ožujka 2019. - 12:07
Autor: 

U ime predsjednika Općina Tivat sekretarka sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, mr. Dubravka Nikčević potpisala je saministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem Ugovor za izradu konzervatorskog projekta i provođenje konzervatorskih mjera na Kuli „Buća–Luković”, za koji je ovo ministarstvo opredijelilo 50.000,00 eura.

Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019.godinu obuhvata 85 projekata i programa predloženih od državnih  i općinskih ustanova i organa uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte.

Ugovori su potpisani s 33 realizatora iz reda nacionalnih i općinskih  javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave.

„Programom su tretirane i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko-tehnološko osavremenjivanje lokalnih i nacionalnih institucija sa ciljem unapređenja uslova za obavljanje muzejske, bibliotečke, kinotečke, arhivske i konzervatorske djelatnosti. Programom zaštite i očuvanja za 2019.godinu izdvojeno je 1.132.000,00 eura“, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanom potpisivanju Ugovora upriličenom u Ministarstvu kulture.

Provođenjem konzervatorskih mjera na Kuli „Buća–Luković” su planirane aktivnosti na unaprjeđenju stanja objekta i adekvatnom tretmanu samog kompleksa, poboljšanju kvalitete pružanja usluga JU Muzej i galerija Tivat kroz njegovu bolju dostupnost, prezentaciju i turističku valorizaciju.