Pjesnička zbirka Gracije Gaša Marovića predstavljena u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. listopada 2020. - 10:12
Autor: 

Promocija pjesničke zbirke ,,Ferao iz kaštela" autora Gracije Gaša Marovića promovirana je sinoć u Velikoj dvorani Doma kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi, uz poštovanje propisanih mjera NKT-a. Promocija se održala pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore.  

Moderatorica večeri bila je Aleksandra Tomović, a o pjesničkoj zbirci je govorila Ana Vuksanović: „Hvala našem Gašu na inspiraciji i na težnji da bude svojevrsni stihovni kroničar Boke kotorske. To nije nimalo lak zadatak, bez obzira na životno iskustvo. Ana Ahmatova je to ovako izrazila: ,,Umjesto mudrosti iskustvo je: želja’’. Iako mudri i životno iskusni, svi oni koji se bave stihovnim uobličavanjem  svojih dojmova i misli, svjesni su da su uvijek u kategoriji juniora što se tiče poetskog iskustva. Uvijek dorađuju, biraju pomno riječi, brišu, pišu nanovo, preispituju se, nikad nisu u potpunosti zadovoljni. I to ih upravo i čini i boljim pjesnicima. To ih čini boljim vladarima i gospodarima svojega stiha”.

Vuksanović se osvrnula na dijalekt i arhaične riječi koje autor koristi u svojoj knjizi, pa i muljanski dijalekt, koji je, kako ona ističe, “njegova sigurna luka”. “Zbirka Gracije Marovića ,,Ferao iz kaštela” će, poput nekadašnjih narodnih pjesmarica na tlu Boke kotorske( kao što je dobrotska, recimo), zasigurno imati izvjesnu jezično-tradicijsko-kulturnu vrijednost. Medutim, o punom značaju i umjetničkoj vrijednosti ove zbirke u književnom smislu je možda, ipak, još prerano govoriti. Mjerodavniju i trajniju valorizaciju dat će neka buduća vremena, neki budući naraštaji. Svjedoci smo već i sad vremena u kojima se sve manje čita, ali i drugačije piše, tako da će valorizacija autora u nekim budućim vremenima ovisiti možda više o trendovima u izrazu  senzibiliteta”, kazala je Ana Vuksanović.

Nazočnima se obratio i ravnatelj Centra za kulturu Tivat Neven Staničić: „Glavna stvar koja ga pokreće je u stvari potreba da kaže. A kako vidimo kroz ovu zbirku i recitacije, ta potreba je zapravo da zaštiti, da sačuva kao uspomenu, kao život, kao trajanje, za koju je sam svjestan da ga više nema. Sretna okolnost je što je za to izabrao stih. Možda je mogao da piše roman, međutim ja mu moram biti zahvalan na stihu, jer kad pogledamo ovo najnovije vrijeme i našu komunikaciju pomoću samo SMS poruka, ispada da su kratke i sažete poruke zapravo i najbolje. Kad su pune emocija, kao njegove, onda je to i značajnije“.

Autor Gracija Gašo Marović je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos da se ova promocija održi te kazao da je ovo njegova prva napisana knjiga i da je trebalo dugo vremena da ugleda svjetlost dana. Također se prisjetio pjesnikinje Desanke Matijević, koja je napisala prvu recenziju za njegovu knjigu i utjecala na to da on počne pisati.

U poetsko- recitatorskom dijelu programu sudjelovali su članovi Amaterskoga kazališta Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, koji su na najbolji način dočarali stihove Gaša Marovića.