Otvorena izložba ,,Kamena rapsodija“ Miodraga Šćepanovića

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. srpnja 2019. - 8:56
Autor: 

Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića iz Kolašina, otvorena je u crkvi svetog Pavla u kotorskom Starom gradu. Na početku večeri prisutne je pozdravio direktor OJU ,,Muzeji“ Kotor, Dušan Medin koji  istakao: „Večeras smo, svi skupa, ovako mnogobrojni, počastvovani vrhunskim dometima ljudskog stvaralaštva – skulptorskim djelima istaknutog vajara, gospodina Miodraga Šepanovića. Prava je privilegija što je autor izabrao baš ambijent naše crkve svetog Pavla, odnosno jedan od prostora OJU Muzeji Kotor za svoju pozornicu na kojoj će tokom narednih 30 dana ,,glavni akteri“ biti upravo čovjekoliki, ali i mnogi drugi likovi iz živog svijeta oko nas, autorovom maštom doživljeni i otjelotvoreni  talentom njegovih ,,mikelanđelovskih“ ruku“.

Otvarajući izložbu  povjesničarka umjetnosti  i likovna kritičarka, dr. Anastazija Miranović kazala je: ,,Uglačane strpljenjem, skulpture Miodraga Šćepanovića, djeluju kao odlivci bez kalupa, slike čiji je ram svakoliki prostor Vaseljene , s hromatskom, pigmentnom skalom iznijansiranom prirodnim usudima. Umjetnik je spreman da je prepozna i otkrije, oblikuje i prevede u formu koja poručuje samodovoljnost postojanja produkcijom ljepote sebe radi. Umjetnik želi da ukaže na ljepotu prirodnih formi i obika u kojem živimo. Stvarajući vlastiti estetizovani, artistički svijet formi i oblika kojima udahnjuje život .Njegovo djelo u svojoj ukupnosti produkuje smisao koji traje, koji smo čini se, zaboravili, smisao koji svojom stamenošću ukazuje na besmisao efemernih pojavnosti potrošačko tehnologiziranog svijeta, kome ne odolijeva ni umjetnički, koji se, ipak, makar i sporadično (večeras tome svjedočimo) vraća istinskim , provjerenim vrijednostima. A, gdje će eksplicitnije nego u kamenoj ljepoti/ljepoti kamenih formi, kojoj ne treba tumač ni prevodilac, već oko otvoreno za poglede –iznutra jednako koliko i za ekstrovertna zaranjanja u oblikovni svijet. Prirodna boja vulkanskog kamena poput tkanog vela prekriva/ispunjava formu i jasno likovno razdvaja, crta detalje portreta , akata, animalnih oblika.“

Večer je završila glazbom u skladu s tradicijskim vrijednostima grada Kotora, gdje je Dušica Kordić, violinistica, glazbeno oplemenila ovaj veoma značajan kulturni događajaj. Ispred ustanove prisutnima je izrazila zahvalnost muzejska pedagoginja, Marina Dulović,  koja je istakla da je ,,Velika čast vidjeti djelo Miodraga Šćepaovića u ovom prostoru gdje je 44 godine  Blažena Ozana Kotorska provela u postu i molitvi za svoj narod,, u prostoru koji odiše mirom i duhovnošću, jer  skulpture Miodraga Šćepanovića  podsjećaju da je Crna Gora freska u kamenenu a kamen prerađen duhom pretvara se u pravu istinsku umjetnost“. Također, iskoristila je priliku  podsjetiti one koji odlučuju da Miodrag Šćepanović, kipar svjetskog glasa, i dalje radi pod vedrim nebom kada vremenski uvjeti dozvoljavaju bez svog davno obećanog ateljea.

Na izložbi je predstavljeno 55 skulptura.