Održana večer “Kotor – kroz pjacete i kalete” u organizaciji CEKUM-a

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 23. listopada 2020. - 8:56
Autor: 

Multimedijalna večer pod nazivom “Kotor – kroz pjacete i kalete” održana je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Programom u Kotoru nastavlja se manifestacija “Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti”, koja će se održati u nekoliko crnogorskih gradova.

Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder kazao je da je ova manifestacija mozaičkog tipa i da će se održati u nekoliko gradova Crne Gore. „Krenuli smo od Podgorice.  Cilj nam je da damo svoj doprinos u prikazivanju bogatstva i vrijednosti kulture, tradicije i specifičnosti manjinskih nacionalnih zajednica, ali sve to da povežemo u jedinstven koloplet koji se zove crnogorska kulturna baština, crnogorska multikulturalnost i ono što je posebna karakteristika to je interkulturalnost koja nam je itekako potrebna da bi smo se bolje poznavali. A kad se bolje poznajemo, onda ćemo se bolje i razumjeti”, istakao je Luboder.

Slavko Dabinović je govorio o bokeljskom pomorstvu te kazao da se ono javlja prije 1200 godina, kada su relikvije Svetog Tripuna donesene u Kotor i kada je odigrano Kolo. O dobrotskoj čipki govorile su Mila Moškov i Slađana Vučetić.

Sudionici programa bili su dječja klapa “Marineri”,  klapa “Maris”, Dolores Fabian, Iva Mirošević. Moderator programa je bio Miomir Maroš.

Večeri je nazočio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.