Održan koncert „Crna Gora, inspiracija“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. kolovoza 2016. - 12:16
Autor: 

Na koncertu pod nazivom Crna Gora, inspiracija Don Brankovi dani muzike predstavili su domaće suvremeno stvaralaštvo. Festivalski orkestar KotorArta pod vođstvom dirigenta Berislava Skenderovića izveo je Malu svitu za gudače Marka Rogošića, Končertino Ivana Brkanovića, Tevbu Senada Gačevića, On a death Aleksandra Perunovića i Gusle Nine Perović. Koncertom koji se održao u petak, 12. kolovoza, s početkom u 21.30 u crkvi Sv. Duha, Kotor Art je obilježio desetoobljetnicu neovisnosti Crne Gore.

Sponzor koncerta je Prva banka CG.

 

"Izuzetno sam zadovoljan festivalskim orkestrom. Kolege su za 3 dana savladale izuzetno zahtjevan program, i na njih sam veoma ponosan. Ovo je bila premijera za nas. U saradnji sa kompozitorima umjetnici su ušli u samu bit kompozicija.
Ovakva umjetnička muzika koju vi gajite u potpunosti je na nivou evropske i svjetske. Ja sam puno radio po svijetu, i stojim iza ovakvog zaključka.
KotorArt pratim od samog početka. Bio sam i veliki prijatelj don Branka Sbutege, i takođe moram istaći kako ovaj festival zaista jeste veoma reprezentativan, i sadržajan",
kazao je dirigent Berislav Skenderović.

"Inspiracija se nastavlja na moj magistarski i doktorski studij, gdje sam izučavala folklor. "Gusle" su upravo kompozicija u kojoj se sve to ogleda. Situacija u umjetničkoj muzici se u proteklih nekoliko godina zaista promijenila, moje iskustvo je pozitivno.
Tržište je malo, i nas kompozitora je malo, ali smo zaista maksimalno angažovani",
kazala je kompozitoricaNina Perović.

"Položaj ljudi koji se u Crnoj Gori bave umjetničkom muzikom nije nikad bio bolji do danas. Očigledna je uzlazna putanja i linija koja se na ovom polju u proteklih nekoliko godina odvija.
Moje djelo koje je večeras izvedeno nije inspirisano folklorom, već nemilim događajem, i predstavlja jedno od mojih prvih kompozcija gdje sam koristio kolažnu tehniku",
kazao je kompozitor Aleksandar Perunović.