O lijerici u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. lipnja 2018. - 11:01
Autor: 

Inspirativna promocija glazbene knjige ,,Lijerica dubrovačkog kraja", autora Đorđa Begua, održana je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Međunarodnog festivala klapa Perast.

Moderatorica večeri, Marina Dulović, profesorica i član Stručnog savjeta Međunarodnog festivala klapa Perast, naglasila je da je autor prvenstveno imao želju pomoći onima koji već sviraju lijericu ili imaju namjeru svirati: „Knjiga se sastoji od šest dijelova, šest poglavlja opremljenim brojnim fotografijama, shemama i opisima procesa gradnje, koja svjedoče o pet decenija života provedenog uz ovaj, pomalo zapostavljeni, ali ne i zaboravljeni gudački instrument, koji je pored Dalmacije i Boke kotorske zastupljen i širom sredozemnog bazena“.  Knjiga, između ostalog,  sadrži i upute za svirati, kao i za izradu lijericu.

„Knjiga predstavlja sublimaciju teksta koji počiva na arhivskoj, etnoorganološkoj literaturi koja se bavi ovim instrumentom i tekstom koji je proizašao iz konkretnih, vlastitih iskustava i znanja autora svirajući dugi niz godina“, istakla je Dulović.  

Predsjednik Udruženja dubrovačkih pisaca Boris Njavro predstavio je život autora, kao i njegovo upoznavanje s ovim instrumentom. Đorđe Begu  odlazi u Dubrovnik u srednju školu, jer se tadašnja Muzička škola u Kotoru zatvara. Kako Njavro kaže, Begu je jedan od osnivača Folklornog ansambla „Linđo“, a također je svirao i u nekoliko klapskih sastava.

Autor knjige, Đorđe Begu, rođeni Kotoranin, već 55 godina svira lijericu. Violinu je učio kod Nikše Čučića, a gitaru kod Antuna Homena u kotorskoj Muzičkoj školi. On je govorio o svojoj motivaciji koja mu je pomogla da napiše jednu ovakvu knjigu;  u knjigama nije bilo zapisano ništa o lijerici te je stoga on odlučio istraživati i uobličiti svoje znanje u knjigu. Na kraju promocije posjetitelje je počastio s nekoliko izvedbi na lijerici, a dvije numere na gitari odsvirala je učenica Srednje muzičke škole "Vida Matjan" Danijela Krstović.

Nakon promocije održan je prigodni koktel.