O glagoljici i tragovima glagoljice u Boki

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. rujna 2023. - 11:57
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba organizirali su sinoć  predavanje  pod nazivom „O Parčiću i tragovima glagoljice u Boki kotorskoj“,  u Hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“, u Domu kulture „Josip Marković“, u Donjoj Lastvi.

Predavači su  bili prof. Darko Žubrinić, predsjednik i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice. Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska.

Gospođa Lipovac  je održala predavanje “Vedro lice glagoljice”, u kojem je  istakla  koji  su najzanimljiviji podaci starog hrvatskog pisma te na veoma zanimljiv i  poučan način približila ono najvažnije. Odabrala je glagoljaške zapise te nam pokazala  tiskane, klesane, rukom pisane…, i  objasnila značenje istih. Bašćanska ploča,  Vinodolski zakon, Istarski, Hrvojev misal, zapis u zagrebačkoj Katedrali,  samo su neki,  o kojima smo sinoć mnogo naučili. Krajnje zanimljivi podaci, prezentirani na veoma prikladan način, čak i onima koji nikada nisu bili u doticaju s glagoljicom. Gospođa Lipovac je zainteresirala nazočne i možemo reći, osvijestila  činjenicu da je glagoljica svuda oko nas, samo moramo pažljivo gledati.  Ljubav prema glagoljici prenosi i putem raznih radionica, a sigurno će biti prostora za neke i u Boki.

Predavanje o tragovima glagoljice u Boki kotorskoj održao je prof. Darko Žubrinić. Ponekad nismo svjesni gdje živimo i koje je kulturno bogatstvo oko nas, a to smo imali priliku čuti  i prilikom predavanja gospodina Žubrinića. O glagoljici don Jurja Pinezića u Gornjoj Lastvi, kao i o Nikoli Modruškom, zapisu don Franceska Frančića, o pismu Antuna Tripkovića, o glagoljicom pisanim listovima iz 12. st u Kotoru, o  biskupima glagoljašima rodom s kotorskog područja, Kotorski dekanat, Peraški, Hercegnovski…, samo su neke od tema o kojima je govorio prof. Žubrinić. Slušati predavanja gospodina Žubrinića i gospođe Lipovac bila je velika privilegija. Gospodin Žubrinić podsjeća i na značaj,  nažalost preminule,  prof. Ljubice Štambuk, koja je rođena u Perastu i koja je bila aktivna članica Društva. Teme su brojne, inspiracije nije nedostajalo, a više o svemu poslušajte u intervjuu s prof. Žubrinićem i gospođom Lipovac, koji će sigurno biti interesantan za sve one koji nisu bili u prilici nazočiti sinoćnjem predavanju.

Gosti iz Zagreba uručili su prigodne darove predsjedniku HNV –a Zvonimiru Dekoviću, a predavanjima su nazočili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović.

Audio: 
prof. Darko Žubrinić, Mirna Lipovac