Nastavak programa za najmlađe – Artysh:Lab koncerti na TMF-u

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. kolovoza 2024. - 8:53
Autor: 

Tivat Music festival posebnu pažnju u svom prvom izdanju posvetio je najmlađoj publici, pa je operNa umjetnost prisutna i na koncertima za najmlađe. Artysh:Lab, umjetničko udruženje, održat će svoje programe  7.8. i 8.8., od 20 sati,  na Trgu Dara Petkovića. Udruženje čine Bojana Dadić (violina), Emilija Petković (klavir) i Neda Aleksić (klavir). 

Baby Artysh,  interaktivni koncert za bebe i djecu uzrasta 0 do 3 godine bit će izveden u srijedu,  7. 8.,  a u četvrtak, 8.8., Artysh Kid, interaktivni koncert za djecu uzrasta od 4 do 6 godina.

Najmlađa publika će imati priliku da učestvuje u interaktivnim radionicama za muziku i ples, namijenjenim djeci i roditeljima. Koliko je važno da djeca od najmlađih dana uživaju u muzici, koja značajno utiče na psihomotorni razvoj u najranijem uzrastu, pokazali su rezultati istraživanja organizacije Artish:lab. Razvoj nove publike u muzičkoji umjetnosti  neophodan je i za za generacije koje dolaze i za samu umjetnost”, priopćeno  je iz PR tima Festivala.

„Umjetničko udruženje Artysh:Lab bavi se kreiranjem interaktivnih koncerata i muzičkih radionica za bebe i djecu od perinatalnog perioda do dvanaeste godine. U dosadašnjem radu izvedeno je više od 500 interaktivnih koncerata, sprovedena su četiri naučna istraživanja i realizovani različiti projekti u Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine i razvojnom vrtiću Venčić. Naučno-umjetnički razvojni centar Muzikuj (se) pokretom oformljen je 2023. godine. Rezultati istraživanja organizacije, predstavljeni na raznim domaćim i međunarodnim konferencijama, pokazali su da djeca reaguju na programe pozitivno, i da se kroz muziku i pokret može uticati na njihov psihomotorni razvoj“.