Nagrada Dialogos uručena prof. dr. Nenadu Vertovšeku iz Hrvatske

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 31. listopada 2018. - 8:31
Autor: 

Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. To je poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom dodjele nagrade Dialogos.

Ovogodišnji laureat nagrade za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017. godine je prof. dr.  Nenad Vertovšek iz Hrvatske za knjigu “Noam Čomski i kritika suvremenih masmedija”.

“Samo kredibilni mediji mogu afirmisati kredibilnu javnost. Crna Gora slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti. Cilj je progres društva i kvalitetniji život ljudi koji ga čine. To je suština procesa integracija, a ne puko administrativno ispunjavanje pregovaračkih agendi. Sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima težimo i kojima smo posvećeni”, kazao je Đukanović. Istakao je da su sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima teže i kojima su posvećeni.

Čestitajući na ovoj nagradi laureatu, Đukanović je poručio da će Crna Gora i ubuduće biti mjesto okupljanja regiona i kada se radi o istraživanju kulture i teorije medija, i naučnoistraživačke djelatnosti uopšte.

“Sve čestitke i žiriju na odgovornom radu i izboru, kao i organizatorima na istrajnosti u ovoj značajnoj misiji”, poručio je predsjednik. Živimo u vremenu dramatično ubrzanih razvojih procesa kojima pečat daju nove informaciono-komunikacione tehnologije. Rezultat toga su i duboke promjene u tradicionalnom medijskom svijetu, i nove paradigme medijske kulture. To je posebno vidljivo u društvima u tranziciji kao što su naša, koja mukotrpno pokušavaju da kroz sveobuhvatne reforme i usvajanje evropskih vrijednosti uhvate priključak sa savremenim civilizacijskim tokovima”, kazao je Đukanović dodajući da je naučni projekat regionalnog značaja “Medijski dijalozi“ je to prepoznao na vrijeme.

“Ovaj projekat zaslužuje podršku kao važan dio regionalne saradnje, utoliko prije što se radi o povezivanju i afirmaciji stručnih kapaciteta u našim zemljama. Balkan kao društvo znanja najbolji je odgovor konceptima i tehnikama manipulisanja iz predvorja predpolitičke kulture. To je ideal dostojan angažovanja, cilj do kojeg se ne može stići bez naučnog, kredibilnog medijskog istraživanja”, naglasio je on.

Prema riječima predsjednika, razvijanje viših nivoa saradnje i jačanje regionalne stabilnosti, što je preduslov ekonomskog i demokratskog razvoja, kao i napretka na evropskom putu, konstanta je u prioritetima državne politike Crne Gore.

“Zato podržavamo svaki oblik konstruktuvne saradnje koji afirmiše region kome pripadamo kao mjesto sigurnosti, demokratije i evropske perspektive, u interesu podizanja kvaliteta života naših građana. Time dajemo i najbolji doprinos evropskoj stabilnosti i očuvanju vizije ujedinjene Evrope. Svjesni smo da su pred nama brojna iskušenja, posebno u medijskoj sferi u kojoj se ogledaju svi društveni tokovi. Proces prihvatanja tekovina evropskih vrijednosti, granice između regulacije i samoregulacije, pitanje slobode i odgovornosti medija, sukob javnog i korporativnog interesa, hiperprodukcija informacija – samo su dio izazova”, kazao je Đukanović.

 A.G.