Međunarodni filmski festival u Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. srpnja 2017. - 9:37
Autor: 

Prvi FIFFP (FortecaInternational Film Festival Perast) - međunarodni festival koji okuplja filmove i autore sa sjevera Europe (nordijskih zemalja), iz regije  i svijeta bit će svečano otvoren u srijedu 26. 7. u 19 sati u Muzeju grada Perasta.

"FIFFP je most koji će prikazati filmove koji se ne viđaju često u našim krajevima. Festival je nastao iz potrebe da se bavimo i okrećemo nekim novim temama na filmu, obraćajući pažnju na žensko filmsko stvaralaštvo, kako na platnu tako i iza njega. Naziv Forteca (inače naziv za zidine Fortece iznad Perasta) - znači utvrđenje ili odbrana i baviće se odbranom kulturnih vrijednosti i nasljeđa. A ljepšeg mjesta za taj doživljaj i stvaranje filmske umjetnosti nema", kažu organizatori.

U natjecateljskoj  selekciji će se naći 10 dugometražnih igranih filmova iz regije i svijeta: iz Rusije, Češke, Mađarske, Makedonije, Srbije, Grčke, Norveške i Švedske. Žiri će biti iz Crne Gore: Maja Todorović – scenaristica , Ivan Mladenović – redatelj i pobjednik BaNeFFdoc:short 2015.  i Branka Stanić - glumica. U glavnoj selekciji bit će prikazano nekoliko dokumentiranih  i kratkih filmova.

Osnivač i selektorica ovog Prvog festivala je glumica Jelena Mila, švedsko-srpsko-crnogorska glumica s timom suradnika iz Švedske, Norveške i iz regije. Nakon uspješnog rada na Festivalu u Švedskoj i nordijskim zemljama - Balkan New Film Festival koji za cilj ima predstavljanje domaćih filmova na sjeveru Europe, stvaranje Festivala u Perastu predstavlja zapravo nastavak istog rada samo u regiji.

Za osnivanje Festivala zaslužni su još Aleksandra Simeunović- povjesničarka umjetnosti, kustosica  i organizatorica brojnih kulturnih događaja u Muzeju Perast, također suradnica na selekciji filmova i koordinator Festivala kao i Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja u Kotoru.

Otvaranje je zakazano za srijedu 26. 7.  u 19 sati u Muzeju Perast. Projekcije selektiranih filmova bit će svakog dana u Muzeju Perast od 19 sati, a nakon toga na Trgu od 21 sat bit će predstavljeni gosti i suradnici kroz razgovor s  publikom, debate i kreativne radionice s filmskim stvaraocima između 26. i 30. 7. Pored Muzeja i Trga, projekcije će biti i u Rimskim mozaicima u Risnu, kao i na otoku Gospe od Škrpjela.

Program festivala bit će objavljen na : www.fiffperast.com, kao i gosti suradnici na Festivalu.

Festival je nastao u suradnji s Kotorom, Perastom, Turističkom organizacijom Kotor, veleposlanstvom Švedske u Srbiji i Crnoj Gori, Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom, kao i brojnim lokalnim partnerima koji su pomogli realizaciju ovog festivala.