Međunarodni festival KOTOR ART 2016 otvara se ukrajinskom predstavom “Papirni svijet” kojom počinje i 24. Kotorski festival pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. lipnja 2016. - 10:53
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu, koji će biti održan u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, bit će svečano otvoren 1. srpnja izvođenjem ukrajinske predstave „Papirni svijet“ na Ljetnjoj pozornici, najavila je članica Uredničkog odbora i koordinatorica pratećeg programa festivala, Marija Backović.

Ona je jučer, na pres konferenciji, kazala da je predstava „Papirni svijet“ veoma zanimljiva klaunovska predstava koja se poigrava s papirom, interaktivna je i bit će, kako smatra, interesantna kako djeci tako i odraslima.

„Ove godine imamo veliki broj programa u Glavnom programu Kotorskog festivala. Očekuje nas 16 profesionalnih pozorišnih predstava za djecu i mlade, 86 različitih pratećih programa. Osim toga što su nam gosti profesionalci djeca i mladi sa različitih meridijana, jedna od misija Kotorskog festivala je i promiocija umjetnika iz Crne Gore“, rekla je Backović u PR Centru.

Grafička dizajnerica Svetlana Miličković, koja će imati izložbu radova i ilustracija na festivalu 2. srpnja u holu Centra za kulturu „Nikola Đurković“, najavila je da će na izložbi biti prikazano 50 mapa s ilustracijama koje su većinom urađene u prethodne dvije godine za potrebe jednog časopisa za djecu.

„Ilustracije prate različite umjetničke i neumjetničke tekstove zadatke igre koje je pažljivo birala urednica Slavica Marsenić. Prilikom osmišljavanja i rada na ilustracijama cilj mi je bio da budu usklađene sa tekstom, da doprinose njegovom bolje razumijevanju i da budu primjerene uzrastu“, pojasnila je Miličković.

Također je važno, kako je dodala, da ilustracije budu atraktivne u skladu s vremenu u kojem nastaju.

„Nastojim da budu vedre, vesele, a to postižem preklapajući različite oblike teksture, gradacije boja u pozadini, u kombinaciji sa veselim likovima u prvom planu, koji, nadam se, dobro komuniciraju sa mladim čirtaocima“, kazala je Miličković.