Kultura sjećanja: Topla mediteranska atmosfera na radovima Hane Mirkov

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. siječnja 2020. - 8:44
Autor: 

Govoreći o likovnom stvaralaštvu mlade tivatske slikarice Hane Mirkov, znači govoriti o širokom dijapazonu likovnih tehnika, slikarskom iskustvu zasnovanom na crtežu i prirodnoj umjeničkoj senzibilnosti pri odabiru motiva. Na kolektivnoj izložbi mladih tivatskih slikara, koja je organizirana u JU Muzej i galerija Tivat povodom Novembarskih dana Hana se tivatskoj publici predstavila s tri rada rađena kombiniranom tehnikom. Iako je njezin likovni stil prepoznatljiv ne samo u gradu gdje živi i stvara već i mnogo šire, ona je odabrala da na svojim radovima postavi motive svog grada. Tri rada (Jadran, Kuća Buća i Čekaj me), nastala su poticajnim ambijentom te su njezini crteži duboko oslonjeni na realnost, stvari i građevine, koje je okružuju.

Svaki od njezina tri rada priča jednu karakterističnu priču, koja je na papiru postavljena kao prava mala kazališna scena, pri kojem svaki rad priča svoju individualnu priču. Počevši od broda Jadrana, koji stoji usidren na tivatskoj rivi Pine, zatim tivatskog srednjovjekovnog kompleksa plemićke obitelji Buća, koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća stavljena u službu lokalnog muzeja, i trenutno predstavlja mjesto gdje se odigravaju likovna i kulturna dešavanja. I na kraju slika “Čekaj me”, čiji sam naziv govori da se radi o ljubavnom iščekivanju. I baš zato što su radovi predstavljeni kao svojevrsna scena, Hana nam na jedan ingeniozan način priča svakodnevne priče iz svoje okoline, dočaravajući nam duh vremena u kojem živimo. Motive koje je predstavila na svojim radovima pronašla je u svom okruženju, koji su kao i mnogim drugim umjetnicima nepresušni izvor inspiracije, ali je Hana neobično, gotovo pjesničkom maštom, interpretirala realnost. Umjetnička kreacija ove mlade slikarice kao da oživljava toplu i tajnovitu mediteransku atmosferu; što pokazuje da Hana posjeduje sigurnost iskusnog slikara, koji na jedan rafiniran način predstavlja savršenu umjetnost na papiru. U njezinom stvaralačkom postupku lako je uočljiva strpljivost koju slikarica posjeduje; dugotrajnim crtačkim postupkom ona obrađuje motiv na slici do izvanredne istančanosti i finoće izraza. Njezine artističke cjeline su rađene suzdržanim koloritom odnosno u crno-bijelim cjelinama, s tek ponekim detaljem crvene, plave, zelene ili zlatne boje. Na taj način slikarica nam želi sugerirati kako je zapravo ljepota, ali i suština stvar detalja koje ona simbolički ilustrira. Na njezinim precizno strukturiranim radovima opširne naracije, melankoličnim prizvukom ona dočarava mediteransku atmosferu. Preciznim i smjelim potezima ona crta brodove, građevine, stoljećima staro kamenje, cvijet ljiljana iz kojeg “izranja” kuća Buća, dok ljudi na njezinim slikama dobivaju tek obrise ljudskih figura. Hana namjenski ukida ljudske karakteristike likova, dajući im samo okruglu glavu i crveno bezoblično tijelo, dopuštajući nam da sami zamišljamo likove iz njezinih priča, ali i govoreći nam da baš mi (ali i bilo tko drugi) možemo biti likovi koje je ona predstavila na svojim radovima. Likovna vokabularnost Hane nam ukazuje na vizionarsku snagu, čija je formalna posljedica rad (slika), koji prožet difuzijom stilova i pravaca.

Da Hana živi svoju umjetnost i da razmišlja slikarski govori nam to što  je angažirana na mnogim poljima,  koji su usko povezani sa likovnom umjetnošću. Pored toga što je sudionica brojnih kolonija, umjetnički projektant enterijera i dizajna, također je sudjelovala u idejnom rješenju uljepšavanja grada, kao i izradi murala.

Hana Mirkov je rođena u Splitu 1989. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završava na akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju odsjek slikarstvo, dok dalje likovno usavršavanje nastavlja na Accademia di belle arti di Bari, Bari, Italija. Sudionica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi kako u zemlji tako i inozemstvu. Također je dobitnica nekoliko nagrada i priznanja, kao što su: 2006. Nagrada „Golden palet -Small monmartr of Bitola“, Makedonija, 2007. Nagrada „The world of arts“, Celje,  at the XII. International exibition art of theme, “Who am I", Slovenija, 2011. Prva nagrada na Ekonomskom fakultetu u Podgorici,  izložba "Susreti" za sliku “Prostor u kom sam”, Crna Gora, 2014. Publiciran rad  „Ptice“ u elitnom katalogu, „CALENDARO GUTENBERG 2014, MEDITERREAN DREAM“,  a čije izdavanje je popraćeno s izložbama u Rimu, Milanu i provinciji Salermo,  Italija, 2015. Izdana monografija „Tivatski slikari“, zbornik Tivatskih slikara u zadnjih 40 godina, Tivat, Crna Gora. Član udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012. godine.Trenutno živi i stvara u Tivtu, gdje radi kao profesorica likovnog obrazovanja.

 

 

Povjesničarka umjetnosti Marija Saičić