Kultura sjećanja: Pojam vremena u multimedijalnoj izložbi Vremevidac

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 12. srpnja 2021. - 8:31
Autor: 

Multimedijalna izložba pod nazivom „Vremevidac: vrijeme-prostor, snovi“ upriličena je u JU Muzej i galerija Tivat 28. 6. 2021. godine,  čiji je autor doktor Stevan Lutovac te je publika po prvi puta imala priliku  pogledati  proširen film i to upravo u gradskoj galeriji. Na otvaranju izložbe na maloj sceni atrija Buća prikazan je jedan od četiri filma,  koji čine ovaj doktorsko umjetnički projekt, dok je publika nakon toga mogla filmove pogledati i u galerijskom izložbenom prostoru. Tijekom gledanja filma na maloj sceni se održao i performans jednog od glumaca iz filma, koji je nakon završetka publici podijelio kartice u kojima razni filozofi, povjesničari, pisci, slikari i drugi tumače vrijeme.

Baveći se fenomenom vremena, ne samo u životu već i u filmu, Stevan Lutovac otvara nove prostore umjetničke spoznaje; otkrivajući nove mogućnosti u filmu koji ne samo da osluškuju moderne tokove u umjetnosti već najavljuju i neke nove, antologijske. U svom umjetničkom istraživanju, on na neki način testira percepciju recipijenta; umjesto dosadašnjeg gledanja na jedan ekran, promatrač ovoga puta gleda film na više ekrana-konkretno na četiri, i time doprinosi proširenje filma u prostoru, vremenu, narativu i značenju. Kroz fenomen fantazije u umjetnosti, odnosno kroz san, on dolazi do višeg oblika saznanja, kojim pojašnjava fundamentalna egzistencijalna pitanja, poput vremena i antivremena, prostora i sna, vječnog i prolaznog i na kraju života i smrti. Kroz filmove, prožimaju se razne tehnike, tehnologije i discipline, a višestruki ekrani pomažu da se zvuk i pokret koji pristižu sa njih, manifestiraju na vremensku percepciju. Umjetnost za autora Stevana Lutovca je intimna i intelektualna igra, u kojoj se, kroz film, umjetnik ne obraća samo oku, već i svim drugim čulima. Međusobno prožimanje medija i vizualnih sredstava kojima se umjetnik koristi, utječu na promjenu perceptivnog iskustva u umjetnosti. Kako i sam umjetnik govori „za proširen film, potrebna je i proširena svijest“, ali i strastvena znatiželja, uzvišeni duh, umjetnička vizija i stvaralački dar – zapravo sve ono što Lutovac posjeduje, i što preko svojih umjetničkih ostvarenja dijeli s nama. Između života i svijeta snova prepliću se prošlost, sadašnjost i budućnost, a autorova snaga talenta i invencije,  ispituje granice, ne samo filma, već i čovjekovog razmišljanja i shvaćanja vremena.

Heraklit kaže da „sve teče“, pa tako i vrijeme, i čini se da je neuhvatljivo, da ga baš kao i vodu, brzo propustimo kroz šake i izgubimo. Ipak, u svom doktorsko-umjetničkom projektu, Stevan Lutovac na jedan virtuozan, avangardan i nekonvencionalan način razmišljanja, ali i umjetničkog djelovanja, pokušava i uspijeva ono što mu je i bio primarni zadatak, a to je da „opredmeti“ vrijeme.

„Stevan Lutovac rođen je na Cetinju, srednju školu završava u Tivtu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi profesora Radislava Ratka Vučinića. Doktorirao je višemedijsku umjetnost na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. dr. umjetnosti Ivana Pravdića. Lutovac je autor većeg broja eksperimentalnih filmova i video radova. Glumio je u više domaćih i stranih filmova, a osim navedenog, bavi se slikarstvom i teorijskom praksom iz oblasti audio-vizuelnih umjetnosti. Član je ULUS-a, sekcije proširenih medija“.

Povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Marija Saičić

Foto: Dragan Redžo