„Kultura – najveća veza između država i naroda“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 19. listopada 2019. - 9:27
Autor: 

Izložba „Iz grada isplovi ovog", autora mr. sc. Borisa Čarga, voditelja arheološke zbirke Issa-Arheološkog muzeja Split, otvorena je sinoć u palači Grgurina u Kotoru.

Na početku večeri nazočne je pozdravio Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore -  Kotor, koji je nazočne podsjetio da spomenuta izložba predstavlja nastavak kulturne  suradnje Pomorskog muzeja u Kotoru i Arheološkog muzeja iz Splita, koja je počela 2017. godine izložbom „Ljudi od željeza na brodovima od drva".

 ,,Autor izložbe gospodin Boris Čargo nas izložbom hronološki vodi kroz antičku Issu obrađujući nekoliko cjelina, polazeći od opštih prostornih podataka, do najsitnijih predmeta i alata. Mislim da je palata Grgurina pravo mjesto da se predstavi ova kompleksna i sveobuhvatna izložba. Siguran sam da će ova izložba i kvalitetni katalog koji je prati, pomoći stručnoj javnosti da bolje razumije razmišljanje antičkog čovjeka i njegovo shvatanje mora i pomorstva. Takođe, mislim da će izložba ostaviti snažan utisak i na svakog zaljubljenike u more, brodove…, jer ako bolje pogledate  većina predmeta je i danas ili je do skoro bila u upotrebi. Kao direktoru ove ustanove veliko mi je zadovoljstvo što se saradnja nastavila, a što potvrđuje da je kultura najveća veza između država i naroda“- kazao je gospodin Radulović.

Direktor Arheološkog muzeja u Splitu mr. Damir Kliškić istakao je da je Arheološki muzej u Splitu najstariji arheološki muzej u Jugoistočnoj Europi, koji ove godine obilježava važnu obljetnicu -  200 godina postojanja: „Želim da za vrijeme ovog jubileja nemamo samo suradnju sa srodnim institucijama u Splitu već i s institucijama iz regije, kao što je Pomorski muzej. Laight motiv ovog jubileja je upravo suradnja sa svim institucijama, a ne smo promoviranje u Splitu".

Autor izložbe, mr. sc. Boris Čargo, podsjetio je da je  ovo njegova druga izložba, koju predstavlja u palači Grgurina. Također, istakao je da je tema  izložbe  pomorstvo Isse, grčkog grada na otoku Visu, koji je u jednom dijelu godine u antičko vrijeme bio izoliran. „U antičko vrijeme plovidba nije bila moguća tijekom čitave godine već je bila sezonska. Pošto u zimskom periodu plovidba nije bila moguća otok  je živio od svojih sposobnosti i svojih kvaliteta, a oslanjao se na svoj najveći resurs - more. Izložba je podijeljena u nekoliko segmenata. Prvi dio izložbe govori o Jadranu - o toj pozornici i Boke kotorske i otoka Visa…,“- rekao je autor između ostalog, govoreći o izložbi.

Izložbu je otvorila arheologinja mr. Vilma Kovačević, koja je naglasila da spomenuta izložba prevazilazi stereotipe o arheologiji: “Ovdje možemo da pratimo ne samo materijalne ostatke, već je autor izdigao na veći nivo. Možemo gledati toga našeg pretka, čovjeka koji je u prvom planu, ne samo njegov prostor, gdje je živio i stvarao već se mogu vidjeti i ostaci njegove hrane. Rađene su i razne biokemijske analize i na taj način se pokušao odgonetnuti taj segment života tadašnjeg čovjeka".

Izložbi je nazočila i generalna konzulica RH u Kotoru gospođa Jasminka Lončarević.