KotorArt Don Brankovi dani muzike pažljivo osmišljavaju i pripremaju programe za jubilarni, dvadeseti festival

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. veljače 2021. - 10:35
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike pažljivo pripremaju programe za ovogodišnje dvadeseto izdanje, promišljajući ne samo o izuzetnim svjetski afirmiranim umjetnicima po kojima je ovaj festival prvenstveno prepoznat, već i o mjestu glazbe u društvu, o godišnjicama važnim za to društvo kao i o novim projektima koji će se ostvariti u suradnji uz podršku EU i UNESCO, koji tretiraju kako globalne, tako i regionalne, nacionalne, pa i lokalne teme.

Festival planira realizaciju projekta The New Normal - Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodeliranje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID-19,  koji je odobren od strane generalne direktorice UNESCO-a, gđe Odri Azule. Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnost projekta, u Kotoru će okupiti relevantna imena različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike, u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Dodatno, konferencija će biti upotpunjena filmskim programom, publikacijom sa zaključcima i preporukama do kojih se došlo tijekom diskusije, te objavljivanjem podkasta kojim će diskusija doći i do šireg auditorija. Ciljevi projekta su promišljanje, preispitivanje i preoblikovanje uloge koju projekti u umjetnosti i kulturi nose, zatim analiza i rasprava o mogućim načinima za ublažavanje utjecaja pandemije izazvane virusom COVID-19 na sektor kulture, kao i kulturnog turizma. Ne manje važno jeste i ambicija ove konferencije da ukaže na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj, kao i uvide u moguće strategije i mjere za jačanje otpornosti i zaštite kreativnog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima.

Pored ovog projekta, festival kreće s realizacijom trogodišnjeg projekta pod nazivom #synergy, podržanog od strane EU na pozivu Kreativne Europe za podršku projekata suradnje na Zapadnom Balkanu.  KotorArt ovim projektom okuplja neke od najvećih festivala umjetničke glazbe u regiji, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen s Kosova. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom glazbom, zatim poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe inspiriranih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i suradnja mladih glazbenika, kompozitora i organizacija, koje se bave umjetničkom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Za jubilarno izdanje Festivala, organizacioni tim tradicionalno okuplja Festivalski orkestar KotorArta, ove godine s regionalnim glazbenicima, posebno ističući glazbenike iz Kotora, Mostara, Dubrovnika i Ohrida, gradovima koji već imaju ostvarenu suradnju i pojačavajući nit koja ih vezuje – UNESCO-va lista svjetske baštine. U planu je snimanje dijela kompozicija koje su bile porudžbine festivala prethodne dvije decenije, uglavnom crnogorskih kompozitora te njihovo izdavanje za renomiranu međunarodnu izdavačku kuću.

Iz PR službe Festivala kažu da promoviranjem značajnih događaja iz povijesti crnogorske glazbe, koji su obogatili glazbenu kulturu i doprinijeli njenom razvoju i napretku, učestvujemo u otkrivanju, sakupljanju, čuvanju i sagledavanju naše nacionalne glazbene prošlosti. Dio XX. KotorArt Don Brankovih dana muzike je i program Crnogorske muzičke godišnjice, koji će obilježiti četiri jubileja značajna za povijest i razvoj crnogorske glazbe: 150 godina od izvođenja izgubljene operete, prvog glazbeno-scenskog djela na crnogorskim prostorima, čiji je autor Čeh Anton Šulc, kompozitor prve crnogorske himne „Ubavoj nam Crnoj Gori“, osnivač, organizator i kapelnik prve vojne glazbe i dirigent prvog pjevačkog društva na Cetinju; 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike, koja je glazbeno upotpunjavala različite društvene i javne događaje, diplomatske prijeme, oficijelne državne događaje, a koju je davne 1871. osnovao upravo spomenuti Anton Šulc; 160 godina od rođenja Jovana Ivaniševića (1861.-1889.), prvog školovanog glazbenika podrijetlom iz Crne Gore, učitelja, dirigenta, kompozitora, glazbenog pisca i reorganizatora glazbenog školstva; 125 godina od rođenja Slovenke Vide Hribar Matjan (1896.-1993.), svestranog glazbenog radnika, pedagoga, kompozitora za djecu, osnivača prve privatne glazbene škole, direktora i utemeljivača državne srednje glazbene škole u Kotoru, koja od 2007. nosi njezino ime.

KotorArt Don Brankovi dani muzike ozbiljno promišljaju sve tradicionalne serijale koncerata predstavljajući domaće i inostrane klasične, džez i pop glazbenike, obilježavajući važne godišnjice, brinući  o prezentaciji mladih talenata, stvarajući i njegujući kulturnu baštinu izlazeći iz ustaljenih formi prezentacije glazbe. Tim festivala razmišlja o suvremenim i aktualnim temama, poput zaštite životne sredine, kulturnog turizma, ističući značaj kulture u ovakvim turbulentnim vremenima.