KotorArt Don Brankovi dani muzike 2020.: U slavu Betovena i europskih vrijednosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. studenog 2019. - 11:19
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike naredne godine planiraju obilježavanje velikog datuma u povijesti glazbe Europe i svijeta: 250 godina rođenja jednog od najvećih glazbenih genija, Ludviga van Betovena. Niz programa, festival će potpuno posvetiti glazbenom opusu ovog velikana, dok će nekoliko programa za temu imati njegov širi društveno-povijesni kontekst. Kroz programe umjetničke glazbe, a u izvođenju renomiranih domaćih, regionalnih i svjetski afirmiranih solista, ansambala i orkestara čut će se njegova simfonijska, komorna i solistička glazba.

Na samom otvaranju Festivala, planiran je simfonijski koncert, u suradnji s međunarodnim partnerima koji će podrazumijevati i predstavljanje crnogorskih glazbenika, kao i premijeru djela, najnovije porudžbine festivala koja obuhvaća tri kompozitora s tri pogleda na Betovena, točnije na Odu radosti, himnu Europske unije i značenja koja ona ima iz perspektiva različitih, njenih (skoro) bivših, sadašnjih i (skoro) budućih članica. Također, kao uobičajena praksa svečanog otvaranja, festival planira premijeru filma s tematikom Betovena, naročito kroz prizmu i naše buduće himne, njenog značaja i značenja, a za koji se planira međunarodna produkcija.

Betoven će biti u fokusu i klavirskih i violinističkih recitala na kojima će se čuti ne samo originalna već i aranžirana djela, što će biti slučaj i s komornom glazbom u izvođenju renomiranog bečkog ansambla. Festival planira i da jednu čitavu večer posveti osvrtu na Betovena kao čovjeka i umjetnika, kao i na interesantne manje poznate detalje njegovog života i okolnosti stvaranja.

Betoven je važan, ne samo kao glazbeni genij, već i kao moralna i duhovna vertikala zbog čega i zauzima jedno od centralnih mjesta među stvarateljima današnje ujedinjene Europe.

Pored Betovena, KotorArt Don Brankovi dani muzike narednu godinu planiraju obilježiti još intenzivnijom suradnjom na međunarodnom planu. Konstantni kontakti s partnerima iz Austrije, Kine, Slovenije, Italije, Turske, SAD, Hrvatske, Srbije, Njemačke imaju za cilj da Kotor promoviraju kao referentnu mediteransku ljetnu platformu za predstavljanje umjetnika iz čitavog svijeta. Gostujući klasični, etno i džez sastavi popunit će ljetnje dane kvalitetnom glazbom na kakvu je publika KotorArta navikla.

Naročito važnu pažnju festival posvećuje suradnji s partnerskim festivalima i realizaciji projekata s njima. Planirana je suradnja i koncerti sa Šangajskim art festivalom, najvećim festivalom glazbe u Kini, kao i sa Verbier festivalom u Švicarskoj, najznačajnijim festivalom umjetničke glazbe u Europi.

Partneri festivala su već godinama Luštica Bay, Coca-Cola, Porto Motenegro i mnogi drugi važni sponzori koji zajedničkim idejama i realizacijom istih, uz vrhunsku produkciju festivala i originalnošću programa  stvaraju i jačaju imidž svoje kompanije.

Nakon prošlogodišnjih sjajnih rezultata gdje je festival trajao punih 46 dana, gdje je nastupilo više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i izvelo više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih, kao i nakon osnivanja novog festivala pod nazivom Wild Beauty Art, koji se ove godine održao na Žabljaku, festival priprema za ljeto 2020. i novi serijal programa pod nazivom KotorArt Akademija koja za cilj ima da, pored izvođačke umjetnosti, Kotor tijekom ljetnih mjeseci bude međunarodni centar i glazbene pedagogije najvišeg ranga.

KotorArt svake godine promovira mlade crnogorske talente. Tako će biti i naredne godine, i to na četiri koncerta. Akcent će biti i na kotorskim stvaraocima kojima festival pravi omaž i obilježava važne datume kroz koncerte i inicijative koje za cilj imaju da sačuvamo od zaborava one pojedince koji su nas kao društvo zadužili. Upravo onako kako festival čuva sjećanje na ime, lik i djelo don Branka Sbutege, jednog od osnivača festivala.