Koncert umjetnice na harmonici Amele Frljučkić u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. svibnja 2022. - 9:37
Autor: 

Solistički koncert magistre Amele Frljučkić,  naziva ,, Od tradicionalnog do savremenog",   održat će se u utorak, 10. 5.,  u Galeriji Buća u Tivtu,  s početkom u 19 sati. Organizator je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjine, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i uz tehničku podršku JU Muzej i galerija Tivat. Na koncertu pod nazivom "Od tradicionalnog do savremenog"  bit će  izvedene suvremene obrade tradicionalnih pjesama iz Crne Gore koje je za harmoniku aranžirala Amela Frljučkić.  Pored toga, publika će biti u prilici čuti  svjetski premijeru djela "Riflessi nel Bianco" talijanskog skladatelja  Corrada Rojca, kao i djelo crnogorske autorice Slobodanke Bobane Dabović-Đurić.

Harmonikašica Amela Frljučkić rođena je u Podgorici.Zvanje magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U okviru studija školovala se na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). Godine2020.  na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekla je zvanje magistrice politologije - upravljanje državom. Za postignute rezultate tijekom  školovanja dva puta je dobila posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka.

Godine 20220. objavila je svoj prvi digitalni album i knjigu u digitalnom izdanju tradicionalnih pjesama iz Crne Gore aranžiranih za harmoniku pod nazivom Muzička razglednica iz Crne Gore. Ovaj projekt je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore.

Talijanski kompozitor i harmonikaš Corrado Rojac 2020. godine napisao je i posvetio joj  djelo Riflessi nel Bianco, dok je 2021. godine crnogorska kompozitorica Slobodanka Bobana Dabović-Đurić za Amelu piše djelo Staza u Moneovom vrtu.

Amela je 2019. godine izvela svjetsku premijeru djela Drvo nade koje je napisala Dabović-Đurić. Ova kompozicija predstavlja prvo djelo ikada napisano za solo harmoniku od strane kompozitorice iz Crne Gore.

Do sada je u okviru koncerata, natjecanja  i master classova nastupila u Austriji, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Usavršavala se kod Boruta Zagoranskog, Corrada Rojca, Belme Šarančić-Nahodović, Luke Juharta, Geir Draugsvolla, Radomira Tomića i dr.