Koncert "Tivtu s ljubavlju” - Antonia Vučinović i pijanistica Ana Mihaljević

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. srpnja 2024. - 12:29
Autor: 

Jedan od strateških ciljeva Tivat Music Festivala je promoviranje, upoznavanje i educiranje publike o jednom kompleksnom, sveobuhvatnom žanru, koji spaja više umjetnosti u jedno, kao što je opera. Operni koncerti, recitali i priče kao jezgro programa su ono što karakterizira ovogodišnje izdanje Festivala. Koncert, koji tivatska publika željno iščekuje je recital naše sugrađanke, mlade perspektivne crnogorske sopranistice Antonije Vučinović. Ona će nastupiti 23. 7., u 21 sat, u Velikoj dvorani CZK  - a Tivat, u pratnji Ane Mihaljević na klaviru, na koncertu pod nazivom „Tivtu s ljubavlju”.

“Opera, žanr koji je nastao krajem 16. vijeka, svojim razvojnim putem i bogatom istorijom, kao i uticajem koji je imala na kulturnoj sceni, zauzima izuzetno važno mjesto u muzičkoj umjetnosti. Svjesni trenutne situacije na crnogorskoj kulturnoj sceni u kojoj ovaj žanr još uvijek nije pronašao svoje stalno mjesto, smatrali smo da je neophodno dati priliku crnogorskoj publici da se bolje upozna sa njim, a naročito kroz predstavljanje umjetnica iz Tivta i naših krajeva, podržavajući ujedno žensko stvaralaštvo”, izjavili su iz PR službe Festivala.

"Antonia Vučinović rođena u Kotoru, a trenutno je studentica treće godine jednog od najprestižnijih univerziteta na svijetu, Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesorice Laure Aikin, interesovanje za muziku i scenu pokazuje još od malih nogu. Iako mlada, iza sebe već ima brojne nagrade na takmičenjima, kao i nastupe i angažmane u sklopu različitih produkcija. Sa 18 godina imala je priliku da učestvuje u operi “Boemi” Đuzepea Verdija, sarađujući sa dirigentom Albertom Veronezijem i režiserom Andreom Tokiom. Decembra 2023. debitovala je u ulozi prve dame u Mocartovoj operi “Čarobna frula”, a potom i nastupila u ulozi Grofice u njegovoj operi “Figarova ženidba”. Na koncertu „Tivtu s ljubavlju” izvešće odabrane arije i solo pjesme nekih od najvećih kompozitora, kao što su Mocart, Pučini, Rosini, Šubert, Štraus, Dvoržak, Rahmanjinov i Ćilea. Raznovrsnost programa u Antonijinom izvođenju sprovešće publiku kroz spektar ljudskih osjećanja. U ulozi klavirske saradnice, na sceni će joj se pridružiti Ana Mihaljević, pijanistkinja koja je u karijeri dugoj skoro dvije decenije održala preko 100 koncerata kao solista i u kamernim sastavima, kako na domaćoj tako i na internacionalnoj sceni, sarađujući sa najvećim evropskim i svjetskim izvođačima kao što su Janoš Balint, Peter-Lukas Graf, Dejan Gavrić, Feliks Rengli, Aleksandar Tasić i mnogi drugi. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a radi kao profesor klavira u muzičkoj školi „Vida Matjan” u Kotoru i klavirski saradnik u muzičkoj školi u Tivtu" -najavili su iz PR službe Festivala.

Koncert, koji je bio najavljen za 24. 7., na istoj lokaciji, pod nazivom „Žensko pismo”, nažalost je otkazan, zbog bolesti sopranistice Ljiljane Lišković, koja je trebala nastupiti uz klavirsku suradnju Oleksija Molčanova.