Knjiga „Boka kotorska – Zaljev svetaca i hrvatske kulture“ predstavljena u Tivtu

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 06. ožujka 2020. - 10:05
Autor: 

Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Vande Babić „Boka kotorska – Zaljev svetaca i hrvatske kulture“ održano je sinoć na Maloj sceni Centra za kulturu Tivat, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.

U uvodnom dijelu ulomak iz knjige čitala je Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Nazočnima se obratio Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a: „Nakon 75 godina bonace i šutnje o prebogatoj kulturnoj baštini Hrvata Boke, počinje prvo polagano, stidljivo, a zatim sve snažnije otvaranje starih škrinja i javno pokazivanje svega onoga što su naši preci poklonili Boki i Crnoj Gori. Uz ogromno materijalno i nematerijalno dobro, u ovoj knjizi ćete naći i najznamenitije pisce i pjesnike Boke, koje autorica, kroz predmet Hrvatska književnost Boke, više od decenije predaje na sveučilištu u Zadru“. Deković nas je upoznao s  dosadašnjim radom autorice Babić te istakao kako ova knjiga predstavlja povijesni turistički vodič kroz Boku, a može se koristiti kao i udžbenik.

„Boka je dragulj Crne Gore sa kojim se ponosimo, ali i bogata hrvatska baština. Za dobronamjerne to nije apsurd i problem, već bogatstvo koje spaja, a ne razdvaja. O Boki se može govoriti na više načina i iz više uglova. Onaj ugao koji biraš, govori o tvojoj namjeri, a mi smo majstori da odaberemo pogrešan ugao. Najbolje je kad o Boki govorimo sa ljubavlju. I tu ne možemo pogriješiti. Jer Boka je porodica. A i u porodici se ne govori sve i ne potencira sve. Nešto se prećuti, nešto se podrazumijeva, i to nije znak slabosti no ljubavi i brige da nekoga člana porodice ne povrijedimo, iako smo možda i u pravu. Mijenjale su se države koje su vladale Bokom, da bi se smirila u savremenoj, nezavisnoj Crnoj Gori. Iskreno se nadam zauvijek. A to može biti samo ako uvažavamo razlike. Ako ih doživljavamo kao dragocjenost, kao što to radi Vanda u ovoj knjizi“, kazao je direktor Radio Tivta, Dragan Popadić, koji je na kraju izlaganja pročitao jednu strofu svoje pjesme posvećenu prof. Babić i Boki kotorskoj.

Direktor Centra za kulturu Neven Staničić je kazao da ova knjiga predstavlja jednu monografiju o Boki, a monografija posvećenih Boki nema mnogo. Staničić je spomenuo i don Nika Lukovića, koji je također pisao o Boki. On je ukazao i na problem zbog kojeg jedna ovakva knjiga nije dio nastavnog sistema Crne Gore i zašto današnja djeca u školama ne uče o podacima koji su sadržani u ovoj knjizi, a  koji su jako značajni. „Da li to robujemo naučnim stereotipima? Civilizacijske tekovine Boke kotorske služe ili bi mogle služiti na čast svima. Definitivno da ih baštini hrvatska zajednica, hrvatski narod, Hrvatska država. Divna je stvar što je Crna Gora stala u zaštitu tih dobara. Žao mi je što ih ne baštini na bolji način. Ako nešto želimo da nam pripada, onda ga kao takvog moramo i priznati, prisvojiti i gajiti. Ako ne, onda je neumjesno ljutiti se na nekoga koji će Boku nazvati Zalivom hrvatskih svetaca i hrvatske kulture”, kazao je Staničić.

Na samom kraju, posjetiteljima se obratila prof. dr. sc. Vanda Babić, koja je istakla kako joj je uvijek poseban osjećaj govoriti u  Tivtu, jer je tu njezin dom. „Pisala sam s puno emocije prema Zaljevu koji smatram svoji domom, svojom kućom i svojim izvorom. Upravo to svoje, to naše, podijelila sam sa svima drugima koji isto to baštine  dotiču, oblikuju i dišu, jer razglednica naših predaka je ozbiljni dokument koji nas obvezuje biti onakvima kakvima su na naši stari ili. Biti svoj, na usluzi svima. Biti snažan, a pristupačan,. Biti oplemenjen i plemenit. Biti bogat i dijeliti, uklapati, osnaživati prostor u kojemu jesmo. Ako je bilo što od ovoga navedenog ova knjiga učinila, moje je srce ponosno, a zalog mojih predaka miran. Jer Hrvat Boke je uljuđen, uljudan i stojeća to pokazuju, nikad nje onaj koji uzima, uvijek onaj koji daje, nikad onaj koji napada, uvijek onaj koji brani. Povijest nas tome uči, iako ljudi smo i ima nas različitih. Boka je dragulj Crne Gore i hrvatske baštine. To raduje sve nas Bokelje, Hrvate, Crnogorce sve druge koji su dali svoje zrno znoja da bi slobodno i ponosno mogli biti ono što jesmo“, kazala je prof. Babić, ističući da je ovu knjigu napisala iz dva razloga. Prvi je taj što turistički vodič s kojim se susrela prilikom studijskog putovanja u Boki sa studentima, nije znao toliko toga o Boki, što nju čini posebnom i vrijednom. Drugi razlog je taj što nema novijeg izdanja knjige, koja u sebi sadrži sve potrebne podatke o Boki, njezinim crkvama, trgovima i svecima…