Izložba „Vjekovi kotorskog pazara“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. - 11:05
Autor: 

U organizaciji JU Pomorskog muzeja Crne Gore 18.8. (srijeda) 2021. godine bit će otvorena izložba „Vjekovi kotorskog pazara“, autorica Radojke Abramović i Danijele Nikčević. Izložbom je obrađena povijest kotorske pijace, od srednjeg vijeka do danas.

Kotorska tržnica, u narodu popularna kao „pjaca“ ili još popularnije „Markat“ tj. kod starijeg stanovništva koristi se i naziv „Pod Markat“ predstavlja po svojoj građevinskoj i arhitektonskoj koncepciji jedinstven prostor u gradu Kotoru.

„Kotorski markat u kontinuitetu danas bilježi trajanje od preko jednog vijeka, a mi smo se potrudili da izložbom „Vjekovi kotorskog pazara“ damo na značaju prostoru koji se otvara u ranim jutarnjim časovima, na radost Kotorana i ostalih iz okruženja koji rado posjećuju kotorsku tržnicu, pa je pored kupovine ona mjesto susreta i okupljanja, što joj daje i tradicionalnu vrijednost“, poručuju organizatori.

Izložbu  od 74 fotografije prati katalog, edukativno – zabavna radionica „Kotorski pazar okom djeteta“ u suradnji s JU OŠ „Njegoš“, učenicima I1 područnog odjeljenja Benovo, i dokumentarni film „Crnogorski pazar u Kotoru“ sniman za potrebe emisije „Tradicija Crne Gore: Stari pazari“.

Izložba je realizirana zahvaljujući Sporazumu o realizaciji manifestacija u organizaciji Pomorskog muzeja i Općine Kotor, u okviru Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu.

Izložbu će otvoriti  Branko Janjalija, inženjer u mirovini, a u glazbenom dijelu programa nastupit će klapa „Bisernice Boke“.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u muzejskoj galeriji do 6. 9. 2021. godine.